Naar homepage
Politiek

Van Ojik: 'Als je de één neemt, krijg je de ander erbij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Ojik: 'Als je de één neemt, krijg je de ander erbij'

Tweede Kamerlid Bram van Ojik is helder over de linkse samenwerking van zijn GroenLinks met andere linkse partijen: ze moeten elkaar vasthouden bij de volgende kabinetsformatie. "Als je de één neemt, krijg je de ander erbij", aldus Van Ojik bij 1 op 1.

Morgen, op 24 november, is het dertig jaar geleden dat GroenLinks als fusiepartij van vier politieke partijen werd geregistreerd. Van Ojik was destijds voorzitter van één van die partijen, de PPR. Opnieuw een dergelijke fusie tussen linkse partijen, zoals GroenLinks, PvdA en de SP, ziet hij nu niet gebeuren. Net als een lijstverbinding, want dat is "technisch en wordt door wettelijke mogelijkheden beperkt." Maar wél een vergaande samenwerking die wat Van Ojik betreft moet uitmonden in het vasthouden van elkaar. Ook tijdens de kabinetsformatie.

Afgebroken onderhandelingen

Bij de formatie van het kabinet Rutte III verliet GroenLinks halverwege de onderhandelingstafel. "Dat was geen makkelijke beslissing. Het brak eigenlijk op asiel en migratie. Wij hadden het gevoel dat het recht om asiel in Nederland aan te vragen op losse schroeven stond bij het kabinet waar we dan in zouden stappen."

Op de vraag of er terugkijkend toch niet een moment verloren is gegaan, wijst van Ojik op de rol van D66. "U herinnert zich vast nog het motorblok van CDA en VVD, aangevuld met D66. Die koos voor die twee, en niet voor GroenLinks. Wij zaten daarmee in de positie waarin we dachten: als we in dit kabinet stappen, kunnen we niet het minimum realiseren voor datgeen waar we voor staan."

Kandidaat onder vuur

Afgelopen week kwam de nummer negen van de kandidatenlijst van GroenLinks, Kauther Bouchallikht, onder vuur te liggen wegens haar rol als vicevoorzitter van koepelorganisatie Femyso. Lidorganisaties worden in verband gebracht met de Moslimbroederschap. "Ik zat zelf in de kandidaatstellingscommissie die vanaf het begin met alle kandidaat-Kamerleden heeft gesproken. Zij heeft ons ervan kunnen overtuigen dat zij op geen enkele manier iets gemerkt heeft van banden met de Moslimbroederschap."

Hij noemt het "achteraf gezien niet handig" dat de partij niet vanaf het moment dat haar kandidatuur bekend werd over haar rol bij Femyso heeft gecommuniceerd. "Het stond wel gewoon op haar Linkedinprofiel en cv."

'Tegen de klippen op opbouwen'

Van Ojik heeft als nestor van GroenLinks goede en slechte tijden meegemaakt. In 2012 trad hij aan als lijsttrekker. Hij nam het stokje over van Jolande Sap, onder wiens leiding de partij met een verlies van zes zetels werd gedecimeerd tot vier Kamerzetels. "Het heeft mij een aantal jaren gekost om tegen de klippen op de partij weer op te bouwen."

Dat lukte, want onder zijn opvolger Jesse Klaver behaalde de partij vervolgens veertien zetels. Het hoogste aantal ooit. Van Ojik, die na de verkiezingen in maart met pensioen gaat, bestempelt deze gebeurtenis als een van zijn mooiste momenten bij GroenLinks. Of er een memoires van zijn hand komt is nog de vraag. "Ik weet niet wie daar op zit te wachten", grapt Van Ojik.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie