Politiek
WNL

GGD wil binnen paar weken duidelijkheid over toekomst test- en prikstraten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD wil binnen paar weken duidelijkheid over toekomst test- en prikstraten

De GGD GHOR wil binnen een paar weken duidelijkheid over de toekomst van test- en prikstraten. "We hebben de opdracht van het ministerie tot 1 juli, maar we willen zo snel mogelijk het gesprek vervolgen", zegt voorzitter André Rouvoet in Sven op 1. Hij wil weten wat er in het najaar van de GGD GHOR wordt verwacht.

Hij wil ook weten of de zogeheten A-status voor het coronavirus gehandhaafd blijft. Mocht die verdwijnen "hoe zit het met de financiering van alle taken die we blijven doen en de buffercapaciteit?" vraagt Rouvoet zich af. Volgens hem is er "geen weerstand" bij het ministerie om hierover snel in dialoog te gaan.

Masterplan

Op dit moment werkt de belangenbehartiger voor de publieke gezondheid aan een “masterplan” waarin verschillende scenario’s omtrent het coronavirus worden beschreven. Hierdoor kan het testen en vaccineren zo nodig weer worden opgeschaald, zegt Rouvoet.

"Er zijn door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een aantal scenario’s ontwikkeld, variërend van terug naar normaal tot een worstcasescenario en alles daartussenin. Bij de GGD ontwikkelen wij opties die samenhangen met die scenario’s."

Voor ieder scenario wordt er gekeken naar wat er nodig is aan materiaal, personeel en tijd om op te schalen. De benodigdheden voor ieder scenario worden binnenkort kenbaar gemaakt aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM, zegt Rouvoet.

Combinatiestraat

Ook is de GGD GHOR aan het onderzoeken hoe vaccineren en testen beter kan worden gecombineerd. Nu gebeurt dat vaak nog op verschillende locaties en door verschillende medewerkers. Rouvoet denkt aan "een combinatiestraat waarmee je flexibel bent."

Daarbij wordt er ook gekeken naar wat er nodig is om het evenwicht te bewaren. Rouvoet: "Als er een piek komt in het vaccineren door de boostercampagne, wil je een basiscapaciteit overhouden voor het testen. Als er een piek komt in het aantal besmettingen, wil je voldoende capaciteit voor het vaccineren behouden."

Ondertussen neemt de komende tijd het aantal teststraten af, nu zelftesten sinds vandaag de norm is. Na een positieve zelftest hoeven mensen niet meer naar de GGD om te laten testen of ze daadwerkelijk besmet zijn geraakt met corona. Volgens Rouvoet is het nog niet duidelijk hoe veel locaties er worden gesloten. "Dat hangt af van de opdracht die het kabinet eraan verbindt."

Geen garanties

Rouvoet waarschuwt dat hij niet kan garanderen dat als er de komende tijd een ziekmakendere variant van het virus opduikt en het nodig is dat er grootschalig getest wordt, alles meteen klaarstaat. "Ik kan garanderen dat wij alles doen wat nodig is en wat in ons vermogen ligt om daarop voorbereid te zijn. Maar niemand kan voorspellen wat er gebeurt. Als het worstcasescenario zich morgen zou voordoen, is niemand voorbereid."

Maar "ik houd het beeld staande dat er telkens snel is gereageerd op eerdere varianten", voegt Rouvoet daaraan toe. "We hebben in ruim een jaar tijd meer dan 30 miljoen vaccinaties gezet. Als we terugkijken hebben we nergens om ons voor te schamen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie