Politiek
KRO-NCRV

'Je kunt Trump niet verslaan op zijn sterkste punt: the bully'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je kunt Trump niet verslaan op zijn sterkste punt: the bully'

Na Super Tuesday en Big Tuesday lijkt het duidelijk: niet Bernie Sanders, maar Joe Biden is de grootste kanshebber om het namens de Democraten op te nemen tegen de zittende president Donald Trump. Gaat Biden de strijd winnen? Amerikakenner Maarten Kolsloot: "Je kunt Trump niet verslaan op zijn sterkste punt, the bully, de pestkop."

Hij doelt daarmee op het zwartmaken van elkaars kinderen. De zoon van Biden, Hunter, raakte in opspraak door toedoen van het kamp van Trump vanwege activiteiten in Oekraïne. Als Biden één ding niet moet doen, is dat gevecht aangaan door Trumps kinderen in een kwaad daglicht te plaatsen, maar Kolsloot vreest dat hij dat wel gaat doen en die strijd gaat verliezen.

Eigen verhaal

Biden moet inzetten op een eigen verhaal, maar daar schort het nog aan. Bernie Sanders had dat wel met de verandering van de gezondheidszorg en het minimumloon van 15 dollar. "Overigens heeft Biden dat handig overgenomen."

Nieuwsuur-journalist Eelco Bosch van Rosenthal vult aan: "Bij hem gaat het om ervaring, een safe pair of hands." Biden heeft jarenlange ervaring in de buitenlandpolitiek en als vicepresident van Barack Obama. In de periode van Obama kreeg hij het dossier 'obamacare' toegeschoven, iets waar Amerikanen volgens Bosch van Rosenthal wel degelijk blij mee zijn. Biden zette zijn tanden in het onderwerp en kreeg het met Obama voor elkaar. "Dat straalt af op Biden."

Het lijkt erop dat Biden daar nu nog op kan teren. "Zo'n ommekeer als nu heb ik zelden gezien." Zijn ervaring en de link met Obama zijn Bidens sterke punten. "Ik zou bijna zeggen, veel meer is er niet."

'Waardigheid terug, Trump eruit'

Amerikadeskundige Kirsten Verdel verwacht dat Obama nog openlijk zijn steun zal uitspreken voor Biden. Zij ziet Biden als de minst kwetsbare kandidaat. "Sanders gaat voor de revolutie. Biden zegt, we willen de waardigheid terug en stabiliteit." Ze verwacht dat de Democraten de rust terug willen en acht die kans groter met Biden aan het roer.

"Veel mensen zeggen dat Biden niet de meest inspirerende kandidaat is, maar daar gaat het niet om. Dat was Obama ook niet." Hij had twee dingen nodig, change en hope. Voor Biden geldt hetzelfde: "Waardigheid terug, Trump eruit."

Stand.nl: Joe Biden is de beste kandidaat om het op te nemen tegen Trump

Ster advertentie
Ster advertentie