Politiek
EO

Wetsvoorstel om homogenezing te verbieden positief ontvangen door christelijke homo’s

  1. Nieuwschevron right
  2. Wetsvoorstel om homogenezing te verbieden positief ontvangen door christelijke homo’s

"Christelijke partijen kunnen met een gerust hart voor het wetsvoorstel tegen homogenezing stemmen." Dat zegt Herman van Wijngaarden van de christelijke organisatie Hart voor Homo’s in Dit is de Dag. Ook Wielie Elhorst, predikant binnen de PKN en pleitbezorger van de positie van christelijke homo’s, staat positief tegenover het wetsvoorstel.

"Ik ben blij met het wetsvoorstel maar er moet ook een gesprek binnen de kerken worden gevoerd", vindt Elhorst. "Het uitgangspunt moet alleen niet worden dat je bestraft kunt worden omdat je vanuit de kerk iets uitdraagt. Dat gaat een grens over."

Die huiver herkent ook Van Wijngaarden. "In het begin was ik bang dat ook meningen verboden zou worden. Bijvoorbeeld dat het huwelijk iets is wat voorbehouden tussen man en vrouw. Uit het wetsvoorstel krijg ik de indruk dat ze die kant niet op willen."

Kamermeerderheid voor strafbaarstelling homogenezingstherapie

Mede-initiatiefneemster Jeanet van der Laan (D66) beaamt dat het niet de bedoeling is organisaties aan te pakken met een orthodoxe opvatting over het huwelijk: "Dit wetvoorstel gaat over conversie-therapie."

Volgens Van der Laan zouden meerdere organisaties zich met deze zogenoemde homogenezingstherapieën bezig houden. "We weten uit onderzoek dat het in Nederland plaatsvindt, tenminste vijftien organisaties houden zich ermee bezig. Het gebeurt ook in Nederland en we willen dat het verboden wordt."

Herman van Wijngaarden, die veel christenen spreekt die worstelen met hun homoseksualiteit, is ook tegen dergelijke homogenezingstherapie: "Ik ken alleen geen organisaties in Nederland die conversietherapie aanbieden. Het verrast me dat mevrouw Van der Laan denkt dat er 15 organisaties zijn. Ik geloof dat er geen één is."

Definitie

Wat Van Wijngaarden betreft kunnen christelijke partijen met een gerust hart met het wetsvoorstel instemmen. "Als ik het wetsvoorstel lees zoals die nu is en het houdt zich aan de definitie van conversietherapie dan kan ik er goed mee leven." Ook denkt Van Wijngaarden dat christenen niet hun best zouden moeten doen om seksuele geaardheid of gevoelens te onderdrukken of veranderen.

Elhorst hoopt dat er naast het wetsvoorstel dat er nu ligt ook andere initiatieven komen. "Blijf ook emancipatieontwikkelingen in de kerk ondersteunen, de verandering moet echt van binnenuit komen."

Ster advertentie
Ster advertentie