Politiek
KRO-NCRV

Asscher stopt als PvdA-lijsttrekker: 'Hij was een soort bliksemafleider voor het kabinet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher stopt als PvdA-lijsttrekker: 'Hij was een soort bliksemafleider voor het kabinet'

Lodewijk Asscher stopt als lijstrekker van de PvdA. Via een video op Facebook maakte hij kenbaar zichzelf niet verkiesbaar te stellen. "Hij opereerde als een soort bliksemafleider voor het kabinet", zegt politiek commentator Kees Boonman in Spraakmakers.

Asscher lag binnen de PvdA onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet is hij medeverantwoordelijk voor de fouten die zijn gemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoewel Asscher nog lang de steun van zijn partijgenoten kreeg, zag de PvdA volgens Boonman in dat zijn positie niet langer houdbaar was. "Het was een soort nachtmerriescenario geworden", zegt Boonman. "Als het kabinet zou aftreden zou hij niet kunnen aanblijven en als het niet aftreedt zou hij evenmin kunnen aanblijven omdat iedereen nog naar Asscher kan wijzen."

Bron: Facebook

Boonman heeft altijd gedacht dat in de toeslagenaffaire "of niemand, of iedereen weg" zou gaan. Boonman bedoelt daarmee het kabinet en alle verantwoordelijke ministers van destijds.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Positie Rutte

Boonman denkt niet dat Mark Rutte en Wopke Hoekstra – die beiden ook verantwoordelijkheid hebben op dit dossier – dezelfde consequentie als Asscher trekken. "Ik kan me niet voorstellen dat Rutte en Hoekstra opeens geen lijstrekker meer zouden zijn."

Asscher

Persoonlijk drama

Boonman noemt het vertrek van de PvdA-leider een “persoonlijk drama”. Helemaal als bedenkt dat Asscher spijt heeft betuigd, het anders wilde doen en met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur.

Gisteren voerde Ploumen het woord in het debat over corona en Boonman denkt dat zij wel de "aangewezen leider" zal zijn in aanloop naar de verkiezingen in maart. Of zij goed ligt binnen de PvdA vraagt hij zich af. "Wie de geschiedenis kent herinnert zich dat Ploumen in één enkele bijzin het vertrek van Job Cohen aankondigde." Dat zal niet iedereen binnen de partij vergeten zijn, denkt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie