Politiek
AVROTROS

'Legaliseren drugs gaat niks uithalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Legaliseren drugs gaat niks uithalen'

CDA-Kamerlid Chris van Dam begrijpt niet dat coalitiepartner D66 nog steeds pleit voor legalisering van drugs. Het onderwerp kwam deze week weer op de politieke agenda na de moord op advocaat Derk Wiersum. Van Dam ligt toe in het Politiek Café van Radio EenVandaag: "Mensen die hun criminele business verliezen omdat drugs gelegaliseerd worden, gaan daarna geen kinderbedjes of hamburgers verkopen."

Waar de meeste partijen pleitten voor een harde aanpak van criminelen na de liquidatie van Wiersum, vroeg D66-fractieleider Rob Jetten aandacht voor regulering van drugs. Hij vindt dat de 'war on drugs', zoals die al jarenlang in Amerika gevoerd wordt, niets oplevert. "Dat heeft alleen maar geleid tot meer oorlog en meer drugs, het is een vicieuze cirkel", zei Jetten in de Tweede Kamer.

Nieuwe vorm van criminaliteit

Chris van Dam reageerde in het Politiek Café van Radio EenVandaag: "Het is een volstrekt naïeve gedachte van D66. Dacht u nu werkelijk dat de mensen, die hun business verliezen omdat drugs gelegaliseerd worden, daarna kinderbedjes of hamburgers gaan verkopen? Het is een slag mensen dat op een bepaalde manier nieuwe vormen van criminaliteit vindt, dus daar win je helemaal niets mee."

Volgens Van Dam is er in Nederland ook geen sprake van een 'war on drugs': "Ons drugsbeleid is altijd vanuit volksgezondheid-optiek aangevlogen, met ruimte voor gebruikers die niet criminaliseren. Dus ik vind het echt onzin wat er gezegd wordt door Jetten." Het hele verhaal van Van Dam en meer, lees je op EenVandaag.nl.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie