Politiek

Segers blijft erbij: kabinet met ChristenUnie zal voltooid leven niet uitvoeren

WNL
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers blijft erbij: kabinet met ChristenUnie zal voltooid leven niet uitvoeren

Een kabinet waar de ChristenUnie aan deelneemt, zal een eventuele voltooid leven-wet niet gaan uitvoeren. Dat maakte partijleider Gert-Jan Segers vanochtend nog eens duidelijk in Sven op 1. Mocht er een meerderheid voor dat voorstel komen, dan zijn er wat hem betreft twee opties. "De invoering van de wet wordt uitgesteld naar een later kabinet, of de ChristenUnie trekt de bewindslieden terug." Hij erkent dat hij met dit standpunt een hypotheek op het aanstaande kabinet legt. Maar, zo zegt hij: "anders zou ik mezelf geweld aandoen en dan kan ik geen politiek bedrijven".

Segers blijft erbij: kabinet met ChristenUnie zal voltooid leven niet uitvoeren

Er lijkt op dit moment een meerderheid voor voltooid leven te zijn in het parlement, maar Segers heeft goede hoop dat de wind de komende jaren een andere kant op gaat staan. "Ik hoop dat de maatschappelijke tegenkrachten die er zijn, ervoor zorgen dat het goed doordenken van dit dilemma resulteert in een meerderheid tegen het voorstel."

Het gesprek vond plaats vlak voor de ontmoeting van formateur Rutte met de verschillende partijleiders van de aanstaande coalitie. "De verdeling van de departementen is inmiddels rond", wil Segers daarover kwijt. "Meer ga ik er niet over zeggen. Behalve dat ik tevreden ben met wat de ChristenUnie krijgt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie