Politiek
AVROTROS

Achterban ziet PvdA en GroenLinks het liefst fuseren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Achterban ziet PvdA en GroenLinks het liefst fuseren

De kiezers van GroenLinks en PvdA zien het liefst dat de twee partijen gaan fuseren tot één grote linkse partij. Dat maakt Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel bekend in de Prinsjesdag-uitzending. "Het is voor het eerst dat we daarover een meerderheid hebben bij onze panelleden", zegt Rademaker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet dromen over fusie

"U kijkt elkaar meteen diep in de ogen aan, nu Gijs dit bekendmaakt", merkt presentatrice Suzanne Bosman op. Asscher: "Ik ben ook trots dat ik met Jesse een hele goede samenwerking heb opgepakt, maar het is zonde van de tijd om te dromen over een fusie."

Klaver: "We hebben weer samen plannen gemaakt. Die zullen we morgen ook presenteren in een tegenbegroting. Samen kunnen we gewoon een heel stevig tegengeluid laten horen aan rechts."

Asscher leider van de oppositie

Asscher is Klaver voorbij gestegen als leider van de oppositie in de peilingen. "Asscher is back in business. De PvdA was vorig jaar op sterven na dood, maar is nu terug. Hij heeft de stijgende lijn vast weten te houden. De partij gaat van 9 naar 14 zetels in de peiling. Als enige oppositiepartij stijgt de tevredenheid onder kiezers. Dat zien we haast bij geen enkele andere oppositiepartij", licht Rademaker toe.

Klaver heeft het veel moeilijker dit jaar, kijkend naar de uitslagen van het Opiniepanel. De tevredenheid van kiezers over GroenLinks daalt. Klaver: "Ik heb geen idee hoe dat kan. Ik weet het niet als het goed gaat en als het minder gaat ook niet. Ik doe wat ik denk dat goed is en dan kijk ik wel wat dat doet bij de kiezer."

Achterban ziet PvdA en D66 het liefst fuseren

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie