Politiek
WNL

ChristenUnie roept formerende partijen op tot 'budgettair ethos': 'Anders betalen we over aantal jaar de rekening'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie roept formerende partijen op tot 'budgettair ethos': 'Anders betalen we over aantal jaar de rekening'

Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Pieter Grinwis maant VVD, NSC, BBB en PVV tot 'budgettair ethos'. Dat zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. "Anders betalen we over een aantal jaar de rekening. Ook aan de PVV-boom groeit geen geld."

Wel kan er geld worden gehaald uit fondsen die door het vorige kabinet zijn aangelegd. "Er kan een paar miljard uit het stikstoffonds en het groeifonds worden gehaald. Maar bij het klimaatfonds wordt het ingewikkelder", stelt het CU-kamerlid. Grinwis: "Verreweg het meeste geld moet worden opgehaald door belastingverhogingen. Maar dat ligt lastig bij deze partijen."

Pieter Grinwis (Kamerlid ChristenUnie) roept formerende partijen op tot budgettair ethos: 'Anders gaan we over aantal jaar rekening betalen' (2 februari 2024) - Sven op 1

Volgens de ChristenUnie-politicus zijn de formatieonderhandelingen over de rechtsstaat een "peulenschil" vergeleken met de onderhandelingen over de financiën. DNB-directeur Klaas Knot adviseert formerende partijen om €17 miljard te bezuinigen. De financieel woordvoerder van de ChristenUnie dringt bij de formerende partijen aan op 'budgettair ethos'. "Maar doe dat niet door geld weg te schrapen bij de belastingdienst en Rijkswaterstaat, want dan loopt het land vast."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boerenprotesten

De boerenprotesten bij grensovergangen tussen België en Nederland gaan daarnaast door. Met hun tractoren blokkeren boeren enkele snelwegen bij de grens. "Ik begrijp de onvrede van boeren, maar snelwegen blokkeren is tegen de wet. Laat je ongenoegen blijken op het Malieveld", stelt Grinwis.

De ChristenUnie wil dat er strengere eisen worden gesteld aan producten die worden geïmporteerd naar Europa. "Terwijl de eisen aan boeren worden opgeschroefd, worden de eisen van producten van buitenaf niet aangescherpt", stelt Grinwis. "Er moet niet meer zomaar worden overgegaan op liberale handelsverdragen zoals in het verleden."

Landbouwtransitie

De volksvertegenwoordiger maakt zich zorgen over het voortbestaan van de boeren in Nederland. "De hoeveelheid stoppers en boeren zonder opvolger is gigantisch. Ik ben bang dat we een land overhouden met veel te weinig jonge boeren."

De Tweede Kamer stemt deze maand over een investering van drie miljard euro, waardoor het demissionaire kabinet door kan met de aanpak van de stikstofcrisis. Provincies wachten op financiering voor het verduurzamen van de landbouw en het herstellen van de natuur. "Nu komt het erop aan of BBB en PVV het geld voor boeren goedkeurt of daar geld van af gaat knabbelen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie