Politiek
BNNVARA

VVD faliekant tegen EU-plan voor arbeidsmigratie: 'Brussel stapt in een mijnenveld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD faliekant tegen EU-plan voor arbeidsmigratie: 'Brussel stapt in een mijnenveld'

Als het aan de VVD ligt, komen er helemaal niet meer arbeidsmigranten van buiten Europa naar Nederland. Dat zegt Tweede Kamerlid Zohair El Yassini in De Nieuws Bv. "Brussel stapt in een mijnenveld."

De Europese Commissie wil de deur voor arbeidsmigranten wijder openzetten. In sommige sectoren zijn de personeelstekorten enorm. Zeker met de vergrijzing neemt dat probleem alleen maar toe. Met de nieuwe regels wil de Europese Commissie arbeidsmigranten ook beter beschermen en illegale migratie tegengaan.

Ongeschoolde arbeiders

Maar de VVD vindt het plan helemaal niks. El Yassini denkt dat het vooral ongeschoolde arbeiders naar Europa trekt. "Wij hebben vaktechnici nodig, wie gaan dan de zonnepanelen op uw dak maken?" Hij vindt dat dit plan meer problemen veroorzaakt dan oplost. "De woningmarkt zit volledig op slot. Ze kunnen wel voor ons werken, maar waar moeten ze dan wonen?"

Onbenut arbeidspotentieel

Werkgeversorganisatie VNO-NCW riep eerder al op om meer arbeidsmigratie toe te staan. Want hoe moet dat dan met het schreeuwend tekort aan arbeidskrachten? El Yassini zoekt de oplossing in het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel. "Er zijn 1,2 miljoen mensen die wel willen werken of meer willen werken, maar op een of andere manier zijn afgehaakt", zegt het Tweede Kamerlid.

Opmerkelijk, vindt politiek duider Peter Kee. Want de partijgenoot van El Yassini in Europa, Malik Azmani, pleitte juist vóór het Europese plan. El Yassini zegt dat hij namens de VVD-fractie in de Tweede Kamer spreekt. Hij kijkt naar de Nederlandse belangen, niet alleen de Europese. Eensgezind zijn ze binnen de partij dus niet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uiteenlopende meningen coalitie

Bovendien lopen ook binnen de coalitie de meningen uiteen. D66 is voorstander van het plan en een ruimer migratiebeleid staat zelfs in het coalitieakkoord. El Yassini brengt er tegenin dat er ook 'circulaire migratie' in staat. Dan kan je afspraken maken om arbeidsmigranten op te nemen en andere mensen terug te sturen.

De geschiedenis herhaalt zich, vindt El Yassini. Als kind van een arbeidsmigrant beschrijft hij hoe hij het mis zag gaan met de integratie. "Alle migranten zijn in de achterstandswijken bij elkaar gestopt. Dat heeft een behoorlijk effect op de sociaal-economische ontwikkeling."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie