Politiek
AVROTROS

Advocaat Eva González Pérez over toeslagenaffaire: 'Het komt gewoon niet van de grond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Eva González Pérez over toeslagenaffaire: 'Het komt gewoon niet van de grond'

Gisteren was het marathondebat over de Toeslagen-notulen. Het ging hierbij om verslagen van kabinetsvergaderingen waarin de kinderopvangtoeslagenaffaire is besproken. Advocaat Eva González Pérez staat tientallen gedupeerden bij en Roel Schreinemachers, politiek verslaggever van RTL Nieuws, kreeg de notulen boven tafel. Bij Humberto vertellen ze beiden over de situatie.

"Het debat heb ik tot in den treure gevolgd. Ik vind het erg kwalijk dat het debat ging over wie wat, waar en wanneer heeft gezegd, terwijl we te maken hebben met een probleem dat gaat over ouders. Ga nou gewoon aan de slag met het helpen van de ouders. Er zijn veel mensen bij de Belastingdienst die deze insteek hebben en willen doorgaan, maar het komt gewoon niet van de grond", vertelt Pérez.

Andere koers varen

Volgens de advocaat moeten de inspanningen intrinsiek zijn. "Het gaat erom dat men dit probleem intrinsiek wil oplossen en niet blijft zweven in oplossingen die niet op de mens zijn. Daar moet van worden afgestapt. Behandel mensen individueel. Kijk dus wat mensen aan schade hebben. Behandel hen niet als een kudde, iedereen is anders. Dan pas kan het worden opgelost."

Uit een artikel van Trouw blijkt dat de compensatie van gedupeerden in de toeslagenaffaire dreigt vast te lopen. De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), die getroffen ouders moet compenseren, blijkt in crisis te verkeren. Pérez heeft het artikel gelezen en maakt zich ernstig zorgen. "Wij gaan dan ook echt met het UHT aan tafel om daar het volgende kenbaar te maken: of het gaat goed komen of we moeten een andere koers varen. Dat is onze insteek, want het is echt crisis."

Explosief

Roel Schreinemachers, politiek verslaggever van het RTL Nieuws, en zijn collega’s kregen de notulen boven tafel. Door erover te berichten, kwam uiteindelijk het marathondebat op de agenda. "Toen we hoorden wat er ongeveer in de notulen stond en wat er allemaal tijdens de ministerraad is besproken, was meteen duidelijk dat het explosief zou worden."

Volgens Schreinemachers had eigenlijk in 2019 de aandacht al volledig moeten uitgaan naar het oplossen van de toeslagenaffaire. "Tijdens vergaderingen concludeerde het kabinet destijds al dat er in de jaren ervoor dingen vreselijk zijn misgegaan en mensen onterecht hun toeslagen zijn kwijtgeraakt."

Bestuurscultuur

De huidige bestuurscultuur en achterkamertjespolitiek is waar het volgens Schreinemachers misgaat. "Wat er gebeurt is dat tijdens debatten veel meer is gesproken over kritische kamerleden en hoe ze hen konden sensibiliseren, maar minder over het oplossen van de toeslagenaffaire en het goed beantwoorden van vragen. Als het kabinet alle informatie uit 2019 meteen goed had gedeeld, zaten we nu op een veel verder punt in het oplossen van de toeslagenaffaire."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie