Politiek
WNL

Oud-D66 partijleider Pechtold waarschuwt Segers voor zwart gat na vertrek uit politiek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-D66 partijleider Pechtold waarschuwt Segers voor zwart gat na vertrek uit politiek

Oud-D66-partijleider Alexander Pechtold waarschuwt Gert-Jan Segers voor een zwart gat na zijn vertrek uit de politiek. Segers kondigde vandaag zijn afscheid aan als partijleider van de ChristenUnie. Pechtold vertrok vier jaar geleden zelf als partijleider van zijn partij, ook tijdens een regeerperiode. "Ik gun hem wat anders dan velen meemaken: een zwart gat. Je bent van iets vervolgens helemaal niets", zegt hij in Sven op 1.

Segers stond aan de basis van de kabinetten Rutte III en Rutte IV, zijn vertrek zal gevolgen hebben voor de persoonlijke verhoudingen in de coalitie. "Het is een kleine groep waarmee je vaak samenwerkt. Je ziet ze soms vaker dan je partner." Volgens Pechtold maakt het ook uit dat je alle vervelende dingen die bij het beroep van politicus horen gezamenlijk meemaakt. "Het is soms zelf thuis moeilijk om te vertellen wat je doet."

Corporaal

Tijdens de formatie van het kabinet Rutte III stond Pechtold lijnrecht tegenover Segers over medisch ethische kwesties. Segers zegt vanochtend in een interview met NRC dat Pechtold destijds ook politiek theater speelde. Volgens Pechtold doet iedereen in zekere mate aan theater, ook de ChristenUnie. "Mijn probleem met CU-politici is dat ze goed zijn in doen alsof het politieke spel door anderen wordt gespeeld, maar ze zijn er zelf helemaal niet vies van."

Hermans

Ook fractievoorzitter Sophie Hermans (VVD) reageerde in de uitzending. Volgens haar gaat er met het vertrek van Segers "wel iets veranderen". Persoonlijk verhoudingen in de politiek zijn belangrijk, zegt ze. "Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de gemaakte afspraken worden voortgezet."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie