Politiek
WNL

Voorzitter VNO-NCW: 'Verpolitieken steunpakket betekent rechtstreekse vluchtroute naar WW'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter VNO-NCW: 'Verpolitieken steunpakket betekent rechtstreekse vluchtroute naar WW'

Er wordt hard gewerkt aan een tweede steunpakket voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Een Kamermeerderheid van ChristenUnie, D66, PVV en de linkse oppositie wil daar harde voorwaarden aan verbinden. VNO-NCW voorzitter Hans de Boer is daar een beetje ontstemd over, zo zegt hij in WNL Haagse Lobby. "Het verpolitieken van het NOW 2.0 gaat betekenen dat er een rechtstreekse vluchtroute komt naar de WW."

Tot nu toe is afgesproken dat in de NOW-regeling 2.0 bedrijven geen bonussen en dividend mogen uitkeren, als ze van dit steunpakket gebruik maken. Sommige partijen, waaronder D66 en de linkse oppositie, willen echter nog meer voorwaarden. Ze willen bijvoorbeeld dat bedrijven die om steun vragen kunnen aantonen dat ze vergroenen en belasting betalen.

"Heel veel ondernemers zeggen: 'als het zo moet, sorry hoor, dan ga ik rekenen en dan ga ik ontslag aanvragen.' En dat waren we nou niet van plan", zegt De Boer. "Ik ben een beetje ontstemd, eerlijk gezegd, door die discussie die is losgebrand."

Buitenland

"Ik heb eerder gezegd, kijk als je nu naar het wat rauwere kapitalisme kijkt, kijk dan naar eens naar de VS. Daar zie je dat de werkloosheid tussen 16, en sommigen zeggen 20, procent oploopt", zegt de voorzitter van de werkgeversorganisatie.

"In Engeland wordt ook gedacht over percentages van tussen de 15 en de 20, in Duitsland loopt het naar de 10 procent."

Werkloosheid

In Nederland zitten we nu op 3,5 procent aan werklozen, maar als we naar deze cijfers toe zouden gaan betekent dat een extra 1,5 miljoen werklozen, zo zegt De Boer. En dat is juist wat we in Nederland willen voorkomen.

"Wij houden dat hier heel gematigd vanwege dat steunpakket. Dat willen we doen omdat we hopen dat het ook weer snel voorbij gaat die crisis. Maar als het een heel gedoe wordt, zie ik dat niet gebeuren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie