Politiek

Heeft Ollongren bewust de aantekeningen laten zien? Ondenkbaar, zeggen De Spindoctors

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft Ollongren bewust de aantekeningen laten zien? Ondenkbaar, zeggen De Spindoctors

[EO] Het is ondenkbaar dat verkenner Kajsa Ollongren bewust haar aantekeningen liet zien, waarvan met name de tekst 'Positie Omtzigt: functie elders' voor ophef zorgde. Dat zeggen oud-spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters, in de podcast De Spindoctors waarin de spins uit de campagne en de formatie worden bespreken.

#16 - Heimwee naar de koning door ‘Ollongate’ - De Spindoctors

Kwade tongen beweren dat de aantekeningen bewust zijn laten zien, om het CDA buiten de formatie te houden. De positie van het populaire Kamerlid Omtzigt zou dan gebruikt worden om de stabiliteit in zijn partij te betwijfelen. "Zeker niet", denkt Julia Wouters, voormalig adviseur van PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Dan heb je twee vertrouwelingen van Rutte en een hele populaire D66-minister verzopen", denkt ze.

Het feit dat de twee verkenners, naast Ollongren ook VVD-senator Annemarie Jorritsma, meteen zijn weggestuurd, laat ook al zien dat het niet bewust was, denkt Jack de Vries. "Je bedenkt niet van te voren dat je het zo gaat doen", denkt hij.

Belang

Jack de Vries ontkent niet dat er wellicht mensen binnen de betrokken partijen zijn die het CDA liever zou zien verdwijnen. "Ja, natuurlijk, in iedere partij heb je mensen met een belang." Maar het is onwaarschijnlijk dat het deze keer de VVD is, denkt hij. "De VVD zou dan alleen maar met linkse partijen zitten..."

Als Julia Wouters de spindoctor van Kajsa Ollongren zou zijn, zou ze de schuld bij Jorritsma leggen. "Waarom zou je in vredesnaam een printje hebben van je eigen aantekeningen? Die heb je toch gewoon in je eigen laptop staan? Ik zou meteen zeggen dat het een printje van Annemarie Jorritsma is..."

Volgens Jack de Vries zou je ook kunnen zeggen dat het een ondersteunende ambtenaar of een fractiemedewerker is geweest. "De dader ligt altijd op het kerkhof..."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie