Politiek
EO

Hugo de Jonge: mijn lijsttrekkerschap polariseerde het debat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge: mijn lijsttrekkerschap polariseerde het debat

Het verscherpte politieke debat rondom de coronamaatregelen was voor minister Hugo de Jonge een belangrijke afweging om af te zien van het lijsttrekkerschap van het CDA. "Alles wat ik voorstelde werd met extra scepsis, extra kritiek en extra negativiteit bejegend omdat ik ook nog opponerend lijsttrekker was", zei hij in Dit is de Dag.

De Jonge spreekt zelf van het 'verpolitieken' van de coronacrisis. "Dat had er alles mee te maken dat ik naast minister ook lijsttrekker was", aldus de minister.

Hugo de Jonge

Polarisatie

Coronaminister Hugo De Jonge ziet een groot verschil in de manier waarop Nederlanders vanaf de zomer omgaan met het virus. Waar de sfeer tijdens de eerste golf 'hartverwarmend' was constateert de Jonge dat het virus naast 'ziekmakende' ook 'polariserende' krachten met zich meebrengt.

Vanaf de zomer zag hij de tendens omslaan: "Er kwam een andere kant van ons mensen naar boven in de samenleving." Ondanks de grote stille meerderheid van mensen die zich houdt aan de regels en dat gevoel van 'samen' probeert vast te houden ziet de Jonge ook een ander deel van de samenleving die het virus afdoet als griepje. Ook kritiek van collega-politici wuift hij weg: "Het is ook wel een tikkie Haags om dingen, die anders lopen dan gedacht, meteen weg te zetten als een gebroken belofte."

Geheime gesprekken

Het was voor De Jonge een zware beslissing om het lijsttrekkerschap op te geven. Maar in de geheime gesprekken die hij voerde met kersvers lijstrekker, Wopke Hoekstra, zag hij eenzelfde verantwoordelijkheidsgevoel bij zijn collega. Had hij het lijsttrekkerschap ook opgegeven als Hoekstra het niet op zich had genomen? "Dan weet ik niet of ik had het gedaan, dan weet ik niet of ik dat had gedurfd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie