Politiek
AVROTROS

D66-Europarlementariër Rafaela: 'Toeslagenaffaire is in strijd met EU-wetgeving'

foto: anp fotofoto: anp foto
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-Europarlementariër Rafaela: 'Toeslagenaffaire is in strijd met EU-wetgeving'

Het is de week waarin duidelijk werd dat er een parlementaire enquête komt naar de toeslagenaffaire. Maar D66-europarlementariër Samira Rafaela gaat verder. Zij diende eerder een verzoek in bij de Europese Commissie om een inbreukprocedure te starten. "Ik vind het echt verschrikkelijk. Niet alleen als politica en wetgever, maar ook gewoon als mens", zegt de politica in Humberto.

Video niet beschikbaar

Met de inbreukprocedure wil Rafaela verandering teweegbrengen. "Het doel van zo’n inbreukprocedure is dat als een lidstaat wetgeving heeft geschonden, het zich moet corrigeren. Dat is belangrijk om te voorkomen dat dit soort situaties zich in de toekomst gaan voordoen."

In strijd met wetgeving

"Ik vermoed dat deze affaire in strijd is met EU-wetgeving", gaat Rafaela verder. "Specifiek als het gaat over tegengaan van racisme en discriminatie in de samenleving. Vanuit de Europese Unie hebben we een richtlijn die racisme moet tegengaan. We hebben EU-verdragen, tal van wetten vanuit de EU, waarin we zeggen dat discriminatie niet mag."

Het raakt de D66-politica ondertussen ook persoonlijk. "Ik kan me persoonlijk associeren met wat racisme en de impact ervan is. En de schade ervan in onze samenleving. Ik vind dit zo onacceptabel dat het in een ontwikkeld land als Nederland gebeurt. Wij moeten ervoor zorgen dat er geen racisme en uitsluiting in de samenleving is. Mensen hebben recht op veiligheid op tal van vlakken."


Stress

Daarnaast ziet Rafaela dat de toeslagenaffaire ook andere effecten heeft. "Ik vind het verschrikkelijk dat de kinderen van deze ouders deze stress en trauma’s meekrijgen. Daarmee raken we er ook een grote groep jongeren in onze samenleving mee…"

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie