Naar homepage
Politiek

Geëmotioneerde Grapperhaus maakt opnieuw excuses voor niet naleven coronaregels tijdens bruiloft

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geëmotioneerde Grapperhaus maakt opnieuw excuses voor niet naleven coronaregels tijdens bruiloft

Minister Grapperhaus heeft in de Tweede Kamer opnieuw excuses aangeboden voor het niet naleven van de coronaregels op zijn bruiloft. Vandaag kwamen voor de tweede keer foto's naar buiten van zijn huwelijk, waarop te zien was dat de minister van Justitie en Veiligheid iemand een hand lijkt te geven en zijn schoonmoeder omarmt.

"Het was een heel opmerkelijk moment", zegt politiek verslaggever Lars Geerts in Langs de Lijn en Omstreken. "Hij begon de vragen te beantwoorden die de Kamer had gesteld en op een gegeven moment brak hij tijdens zijn betoog."

Verslaggever Lars Geerts over de excuses van Grapperhaus

"Tijdens mijn huwelijk is het misgegaan. Ik heb daarover mijn spijt betuigd en dat doe ik vandaag opnieuw", zei Grapperhaus in het debat met de Tweede Kamer.

Hij schoot vol en zegt dat hij de situatie met zijn echtgenote heeft besproken. "Hadden we het maar met zijn tweeën gedaan", zei hij tegen haar.

Geloofwaardig

Grapperhaus vindt nog wel dat hij geloofwaardig is. Dat was een opmerkelijke opmerking, zegt Geerts. "Juist omdat hij brak, leek het erop dat hij zijn aftreden bekend zou maken. Maar de emotie zat hem toch meer op het feit dat hij nogmaals boete wilde doen voor wat hij fout heeft gedaan."

Een aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer is het niet met Grapperhaus eens en vindt dat hij moet vertrekken. "Ik heb bepaald geen hekel aan deze minister, en ik vind het heel vervelend, maar hij is het vertrouwen echt kwijt", zei PVV-leider Wilders. Ook Henk Krol en Femke Merel van Kooten vinden dat de minister moet opstappen.

Wisselgeld

Andere partijen waren niet uit op zijn afreden, zegt Geerts. "Daar zag je het wisselgeld komen." Jesse Klaver vroeg zich af of bijvoorbeeld de aantekening op het strafblad bij mensen die een boete hebben gekregen wel proportioneel zijn.

"Eerlijk gezegd zit daar ook de oplossing", zegt Geerts. "Namelijk dat de boetes naar beneden zullen gaan en dat die aantekeningen in het strafblad er niet zullen komen. Dat is het wisselgeld dat de oppositie zal krijgen, omdat Ferd Grapperhaus op zijn bruiloft heeft geknuffeld."

BOA's

Grapperhaus zei verder dat hij in gesprek gaat met BOA's, Buitengewoon Opsporingsambtenaren, die boetes moeten uitdelen aan overtreders. Eerder zeiden de handhavers dat ze het lastig vinden om mensen te bekeuren, omdat de minister het verkeerde voorbeeld gaf.

De minister zegt dat hij begrijpt dat de hele situatie rond zijn huwelijksfeest het lastig maakt voor boa's om hun werk te doen en boetes uit te delen aan overtreders. Hij is met hen in gesprek en heeft voor volgende week opnieuw een afspraak staan om met hen te praten over hoe lastig het voor hen is om boetes uit te delen. Ook los van het feit dat hij als minister het slechte voorbeeld heeft gegeven.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie