Politiek

'De eurosceptici worden groot'
AVROTROS

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De eurosceptici worden groot'

De eurosceptische partijen zullen het goed doen bij de verkiezingen voor het Europees parlement aankomende woensdag. Dat zegt André Krouwel, politicoloog aan de VU en oprichter van Kieskompas in dr Kelder en Co.

{podcast audio="98773" caption="Jortcast #123: Bij ons in de EU" }

Dat komt doordat bij de Europese verkiezingen de opkomst vaak laag is. "De Europese verkiezingen zijn de verkiezingen van de gepassioneerde minderheden. Ze kennen meestal een hele lage opkomst, wat betekent dat alleen de mensen die het meest gemotiveerd zijn gaan stemmen. Dus krijg je dat de extremen winnen. D66, de hele pro-Europese partij, en Forum voor Democratie, een hele anti-Europese partij, zullen het goed doen", zegt Krouwel. Deze winst gaat dan ten koste van de middenpartijen.

"Als maar 40 procent of minder op komt draven bij de verkiezingen, dan zijn dat waarschijnlijk alleen de roeptoeters. En we weten dat de mensen met extremistische meningen ook de mensen zijn die heel weinig weten over Europa en dat compenseren door heel hard te schreeuwen dat ze gelijk hebben", zegt Krouwel. "Vooral als je niet tot deze extremen behoort: ga stemmen", roept hij op.

Type Europeaan

Krouwel heeft, in samenwerking met dagblad Trouw, naast het Kieskompas ook een tool ontwikkeld waarmee je kan bepalen wat voor soort Europeaan je bent. Voor dr Kelder kwam verrassend genoeg de Handelseuropeaan uit de bus. "Dat betekent dat jij vooral positief tegenover Europa staat omdat je de voordelen van de handel ziet", licht Krouwel toe.

"Ik ben eigenlijk niet te vangen in een hokje", werpt de presentator tegen. “De antwoorden in zo’n test bieden altijd zo weinig ruimte voor een grijs gebied, waarbij je bijvoorbeeld ook wel eens genuanceerd kan denken over een onderwerp.”

"Toch is deze test wel zo gemaakt dat we er bepaalde typen uit kunnen selecteren. Als je alle vragen invult kunnen wij op een wetenschappelijke manier toch bepalen wat voor soort Europeaan je bent", zegt Krouwel.

Ster advertentie
Ster advertentie