Politiek
EO

'Coronawet is recept voor een ramp'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Coronawet is recept voor een ramp'

Veel Kamerleden zijn blij dat in de gister aangenomen coronawet staat dat alle coronamaatregelen vanaf nu langs de Tweede Kamer gaan, maar hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk is kritisch. Hij is bang dat het kabinet tandeloos wordt: "De hele crisisbeheersing wordt het recept voor een ramp. Dit leidt uiteindelijk tot meer slachtoffers."

In Dit is de Dag legde De Wijk zijn reserveringen uit: "Effectiviteit van crisisbeheersing is helaas gebaat bij een eenhoofdige leiding die zegt: dit gaan we doen. Niet al te veel discussies. Die mogen achter de schermen gevoerd worden maar als er een besluit wordt genomen moet dat volstrekt helder zijn." Rutte moet opstaan, vindt De Wijk: "Hij moet voor de ploegen gaan staan en zeggen: dit gaan we doen! (...) Leiderschap is cruciaal."

Hij noemt de mondkapjes als goed voorbeeld van hoe medezeggenschap van de Tweede Kamer tot onduidelijkheid leidt: "De ene vindt dit, de ander vindt dat; daar moet volstrekte helderheid over zijn."

Los van zijn reserveringen op dit punt is De Wijk wel blij met de coronawet: "In die wet wordt veel meer geregeld waar ik achter sta, maar dit is het cruciale punt."

Video niet beschikbaar

Chaos

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die wél blij is met de grotere rol die de Tweede Kamer krijgt, is het oneens met De Wijk. De situatie die De Wijk beschrijft - een eenhoofdige communicatie met weinig inspraak - was tot nu toe de norm, vindt zij. "En u ziet waar het toe heeft geleid: chaos en onduidelijke crisiscommunicatie."

Kuiken: "We gaan voor langere tijd grondrechten inperken, dan is het toch heel logisch en heel redelijk dat er democratische controle plaatsvindt."

Hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer denkt dat democratische controle ook goed is voor het draagvlak in de samenleving. De Wijk denkt dat dat helemaal niet nodig is: het draagvlak is er al lang, vindt hij. "Uit peilingen blijkt dat tweederde tot driekwart van de mensen strengere maatregelen wil", aldus De Wijk.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie