Politiek

'25-35% van politiemensen mogelijk niet meer inzetbaar door coronabeleid'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '25-35% van politiemensen mogelijk niet meer inzetbaar door coronabeleid'

Doordat steeds meer politiemensen thuis moeten blijven door de coronaregels, zijn sommige politieteams gehalveerd. Het beleid om meer te handhaven is bijna niet uit te voeren. Bovenop de personeelstekorten die er al waren, heeft de politie het door de crisis drukker dan ooit en tegelijkertijd een nijpend tekort aan agenten door de corona- en quarantaineregels. Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP vertelt dit in De Nieuws BV.

Veel te weinig mensen

Concreet betekent dit dat teams met veel te weinig mensen werken. "Ik hoorde van een team waar normaal acht mensen in zitten dat ze door het personeelstekort nu met zes mensen zijn, wat eigenlijk al een beetje onverantwoord is. En door corona en quarantaine bestaat dit team nu uit slechts drie mensen", zegt Van de Kamp. "Hoe moeten we zo ons werk doen?"

Quote

Hoe moeten we zo ons werk doen?

Gerrit van de Kamp

De politievakbond heeft het idee dat de politiek plannen presenteert die in de praktijk niet uitvoerbaar zijn. Het is erg lastig om het werk nog goed te doen. Van de Kamp: "Je moet met spoed werk maken van de wetgeving."

Van de Kamp heeft het idee dat de politieagenten op straat een beetje voor gek staan. "De gereedschapskist voor wetgeving is echt nodig. Ze rollen over elkaar heen in de debatten, maar wij hebben geen poot om op te staan."

Mondkapjesplicht

Hoe de politie de mondkapjesplicht moet gaan handhaven, is een raadsel vertelt Van de Kamp: "We zijn zeer benieuwd hoe dat dan zal gaan".

Er moet iets veranderen

Er moet nu iets veranderen voor de politie, anders kan dat voor grote problemen zorgen. "Als de politie dezelfde quarantainemaatregelen moet handhaven als de rest van de samenleving, dan gaat het op deze wijze niet werken. Dan hebben we een heel groot probleem. Dat hebben we nu al in veel gevallen", aldus Van de Kamp.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie