Politiek
KRO-NCRV

'Stop met het woord premierskandidaat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met het woord premierskandidaat'

"Ik zou zo graag willen dat we de hele campagne gewoon niet over het woord premierskandidaat praten." Dat zegt ND-verslaggever Sjirk Kuijper bij het Mediaforum van Spraakmakers. Nog niks staat vast, vindt hij. Bovendien legt de term volgens hem een flinke last op de schouder van de politicus.

Video niet beschikbaar

Kuijper reageert op de bekendmaking van een nieuwe serie gasten in het tv-programma CollegeTour. Een van de namen is aankomend VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Het programma kondigt haar aan als iemand die 'hoopt de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden.' Bij Spraakmakers spreekt presentator Twan Huys van 'premierskandidaat.'

Huys slaat de plank mis

Daarmee slaat hij de plank mis, vindt ND-verslaggever Kuijper. "Ik baal van het woord premierskandidaat, want dat was ze nog niet toen ze voor het programma gevraagd werd. Nu ga je iemands belang oppimpen. Ik zou zo graag willen dat we de hele campagne gewoon niet over het woord premierskandidaat praten."

Het kan nog alle kanten op met de verkiezingen, legt hij uit. "Er zijn allerlei mensen die premier kunnen worden. En misschien wordt het wel iemand buiten de Tweede Kamer." Het legt bovendien een enorme druk op de schouder van de politicus, vindt hij.

'Kap met premierskandidaat'

Kuijper verwijst naar Sigrid Kaag, die vorige verkiezingen "ineens" als premierskandidaat is neergezet. "En nu zit Rob Jetten met de ellende dat 'ie nooit 24 zetels kan halen, want de hele glans is er van af. Dus kap nou eens met dat woord premierskandidaat."

Huys is het daar niet mee eens. En niet alleen omdat Yeşilgöz-Zegerius zich zelf zo zou omschrijven. "Partijleiders krijgen altijd de vraag: ambieert u het Torentje? En juist in deze verkiezingsronde is dat hartstikke interessant. Want er zijn op dit moment ook twee lijsttrekkers die hebben expliciet gezegd: wij willen het niet. Namelijk: Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt. En de vraag is ook relevant omdat het iets zegt over je ambitie, over wat je met het land wil en in welke positie je in wilt nemen in de politiek."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie