Politiek
KRO-NCRV

Waarom wil VVD-lijsttrekker Mark Rutte dat wij hem fietsend zien?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom wil VVD-lijsttrekker Mark Rutte dat wij hem fietsend zien?

Op de fiets naar een lastig Catshuis-overleg of fietsend naar de koning als het kabinet is gevallen. Wat is dat toch met Mark Rutte op zijn fiets? "Die fiets is een symbool van wat Mark Rutte wil uitstralen", zegt chef-politiek bij NRC Guus Valk in Spraakmakers.

Valk’s krant NRC Handelsblad schreef dit weekend een analyse over Rutte III. Daarin speelt de fiets van de demissionair premier een interessant bijrol. "Er zijn ik weet niet hoeveel foto’s van Mark Rutte met zijn appeltje op de fiets", zegt Valk.

Slechte momenten

Hij noemt het opvallend dat Rutte vooral op de fiets verschijnt op de momenten dat het slecht gaat. "Het contrasteert met de ernst van de situatie." De fiets straalt iets praktisch uit en dat hij met beide benen op de grond staat, vermoedt Valk. "De hele associatie van Mark Rutte en de fiets berust op wat hij wil dat we van hem zien."

Mark Rutte arriveert bij het Catshuis

Het lijkt misschien alsof Rutte al jaren fiets, maar hij doet dit pas vanaf 2017. "Hij kreeg die fiets in 2017 van VVD-collega’s Eric Wiebes en Sander Dekker. Zij vonden dat het tijd werd dat Rutte wat sportiever werd." Toen heeft hij een Koga aangeschaft van Nederlandse makelij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beeld in campagnetijd

Volgens Valk is beeld tijdens deze 'corona-campagne' belangrijker dan ooit. Waar op moeilijke momenten Rutte op de fiets aankomt, probeert zijn team hem tijdens deze verkiezingscampagne als een echte staatsman neer te zetten. "Zo staat hij op een billboard met zijn pak aan voor het torentje. Het beeld moet zijn dat hij helemaal geen tijd heeft om campagne te voeren."

Camera op de fiets van Rutte

RTL-verslaggever Floor Bremer viel op dat Rutte in aanloop naar het RTL-lijsttrekkersdebat wél weer tijd had om te fietsen. Zondag vroeg RTL Nieuws de lijstrekkers om een filmpje te sturen over wat ze die dag aan het doen in aanloop naar het debat.

De VVD stuurde een filmpje waarbij Rutte met een camera op de fiets van onder gefilmd werd. Er was volgens Bremer zelfs nagedacht over een tweede camera voor het moment dat Rutte zou stoppen en zeggen: "Jongens, succes hé!" Bremer: "De fiets is alom vertegenwoordigd."

Demissionair Premier Mark Rutte arriveert op de fiets onderweg bij Paleis Huis ten Bosch om het ontslag aan te bieden van zijn kabinet aan Koning Willem-Alexander.Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie