Politiek
NOSNTR

Racistische appjes Thierry Baudet opgedoken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Racistische appjes Thierry Baudet opgedoken

Thierry Baudet en een aantal kandidaat-Kamerleden van Forum voor Democratie hebben vorig jaar in WhatsApp-groepen racistische en homofobe opvattingen verspreid, schrijft Elsevier Weekblad. Het tijdschrift citeert uitvoerig uit chats uit twee appgroepen van FvD. 'Baudet ontkent het niet, maar wil ook niet inhoudelijk reageren', zegt politiek verslaggever Ewoud Kieviet in Nieuws & Co.

Blijkens die citaten appte Baudet in juli vorig jaar aan partijvrienden dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor latino's 90 is en voor Afro-Amerikanen 75. Ook andere kandidaten van de kieslijst hebben appjes verstuurd waaruit "kwalijke dampen opstijgen", schrijft Elsevier Weekblad.

Ook wordt een appje van Baudet aangehaald uit een discussie met de toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier, nu respectievelijk de nummer 6 en 23 op kandidatenlijst, waarin hij vraagt: "Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?" Waarop Van Meijeren antwoordt: "Hell no".

Vorig jaar kwam Forum voor Democratie in moeilijkheden omdat leden van de jongerenafdeling in appgroepen antisemitische en racistische uitingen deden. Dat leidde tot een breuk in de partij.

Baudet zei vanmorgen op Twitter dat hij de "al dan niet bestaande screenshots" van Elsevier Weekblad niet heeft gezien. Hij zegt dat Forum het goed doet in de peilingen en dat dit betekent "dat het kartel weer dezelfde oude trucjes tevoorschijn haalt". Hij bevestigt noch ontkent dat er racistische appjes zijn verstuurd.

Riedel van fascist, racist, nazi

In een begeleidende video wijst hij naar de FVD-afsplitsing van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Hij zegt dat "het kartel" er bondgenoten bij heeft. "En dat zijn de ja-knikkers van de judas-alliantie. De JA21-mensen, die weg zijn gegaan omdat zij zich niet konden vinden in onze programmastandpunten en die gebruiken altijd maar terugkerende riedel van fascist, racist, nazi enzovoorts om ons zwart te maken."

Ewoud Kieviet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie