Politiek
Zwart

Lijsttrekker 50PLUS Anneke van der Helm: 'Weinig zin in een rollator protest'

foto: Omroep Zwartfoto: Omroep Zwart
  1. Nieuwschevron right
  2. Lijsttrekker 50PLUS Anneke van der Helm: 'Weinig zin in een rollator protest'

Lijsttrekker 50PLUS Noord-Holland en manager partijkantoor 50PLUS Anneke van der Helm ziet dat de wereld een beetje beter maken begint bij je directe omgeving. Nu is haar missie het opkomen voor diegenen die het minder hebben of dreigen tussen wal en schip te raken. Ze vertelt in De Nacht is ZWART over de spannende tijd van de verkiezingen en waar uiteindelijk het schip is gestrand voor 50PLUS.

De stempel van 50PLUS

De 50PLUS heeft twee zetels gekregen, maar hoe gaat de partij hiermee impact maken? Van der Helm laat weten dat ze gesprekken zal voeren om in de provincie Noord-Holland tot een bestuur te komen. "In deze verkennende gesprekken kan de BBB uiteindelijk beslissen met welke partijen ze straks in het bestuur in Noord-Holland willen zitten", zegt van der Helm.

Zou 50PLUS wel openstaan voor een samenwerking met BBB?

Van der Helm: "We sluiten niemand uit, dus ook niet BBB." Sterker nog, van der Helm geeft aan dat er gelijkenissen tussen de partijen zitten. Zo streven ze beide naar goede lokale voorzieningen, bereikbaarheid en mobiliteit. Echter, er zijn ook verschillen. "Wij willen een goed evenwicht tussen de natuur en ruimte voor wonen en werken", zegt van der Helm. Als voorbeeld benoemd van der Helm hét onderwerp tijdens de verkiezingen waar iedereen het heet van onder de voeten kreeg: het stikstofprobleem.

Van der Helm: "Ik denk dat het stikstofbeleid voor 2030 best een beetje verschoven mag worden. 50PLUS is van het evenwicht dus ik snap de urgentie bij jongeren en ik wil echt de wereld een stuk schoner achterlaten, maar ik wil wel zorgen dat mensen niet zo in de knel komen te zitten. Straks hebben mensen geen uitzicht meer op een goed leven door drastisch genomen maatregelen. Want boeren zijn echt in de verdrukking gekomen."

Jong en oud samen

Mobiliteit, betaalbare woningen en eenzaamheid zijn een paar zaken waar van der Helm op gefocust is.

Van der Helm: "Ik wil zorgen dat mensen uit hun eenzaamheid komen. Dus ik vind dat we daarop moeten focussen en voorzieningen moeten regelen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We zijn de laatste jaren in Nederland heel erg als individuen bezig geweest. Dan merk je toch wel dat de samenleving verarmt als je het niet samen doet."

Over dromen voor de hele samenleving zegt van der Helm: "Ik wil gewoon dat er mogelijkheden worden gecreëerd zeker voor de jongere generatie. Als moeder van twee dochters, wil ik dat ze zich veilig voelen in deze samenleving om zichzelf te zijn en dat ze kansen krijgen om te doen wat hun gelukkig maakt." Gelukkig, is er volgens van der Helm hoop voor de jongere generatie.

Van der Helm: "De jongere generaties delen veel meer met elkaar dan vroeger, zoals de zorgen over de planeet. Jongeren gaan weer meer de straat op om te demonstreren en dat is de enige manier om je geluid te laten horen: het luid, duidelijk en vaak laten horen. Dus laat je horen jongeren."

Wanneer komt er een ouderen protest?

Van der Helm: "Als het aan mij ligt morgen, maar ze zijn heel moeilijk. Er is weinig zin in een rollator protest. Maar nee, ouderen moeten ook voor zichzelf leren opkomen. Zij gunnen andere generaties en hun kleinkinderen veel, maar ik vind dat ouderen in Nederland ook goed oud moeten worden. Dat heeft niet altijd met geld te maken, maar het gaat om attentie."

De Nacht is ZWART

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie