Politiek
BNNVARA

Bontenbal (CDA): 'BBB is vernislaag waar niet heel veel inhoud onder zit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bontenbal (CDA): 'BBB is vernislaag waar niet heel veel inhoud onder zit'

Aan de vooravond van het CDA-congres opent lijsttrekker Henri Bontenbal het vuur op concurrent BoerBurgerBeweging: "BBB is meer een merk. Een vernislaag waar volgens mij niet heel veel inhoud onder zit. Er ligt geen stevige ideologie onder. Ik denk dat het heel lastig is om te duiden waar ze precies staan." Dat zegt Bontenbal in De Nieuws BV.

'Gewoon spannend', vond Henri Bontenbal zijn eerste Algemene Politieke Beschouwingen. Het grote jaarlijkse debat waarbij de fractieleiders in de Tweede Kamer de degens kruisen met elkaar en het kabinet. Dit jaar was het extra bijzonder door de naderende verkiezingen en het aangekondigde vertrek van premier Mark Rutte.

Bontenbal viel gisteren op toen hij BBB-leider Caroline van der Plas beschuldigde van het uitdelen van 'gratis bier'. Samen met Pieter Omtzigt diende ze een motie in waarin ze het minimumloon 'enigszins' wilde verhogen en het kabinet opriep dat te betalen 'uit uitgavenkant'. Later verwezen ze naar de 2,7 miljard euro die jaarlijks wordt uitgegeven aan externe inhuur van o.a. adviesbureaus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drie CDA's?

Wat Bontenbal betreft laat het voorval zien dat het niet klopt dat er met BBB en NSC van Omtzigt nu 'drie CDA's' zouden zijn. "Ik vind de BBB helemaal geen christendemocratische partij. Het is meer een merk en een vernislaag waar volgens mij niet heel veel inhoud onder zit", zegt Bontenbal. "Het is heel lastig om te duiden waar ze precies staan. Dat kwam afgelopen twee dagen ook naar voren."

Volgens Bontenbal 'waait het alle kanten op' bij BBB: "Straks zitten er in die fractie mensen die bij de VVD vandaan komen en bij de SP misschien wel en ook nog een aantal verdwaalde christendemocraten. Die moeten het straks over allemaal grote thema's eens gaan worden, over medisch-ethische thema's, over migratie. Hoe gaan ze dat doen?"

Pieter Omtzigt

Over Omtzigt is Bontenbal milder. "Pieter heeft natuurlijk bijna 20 jaar in onze fractie rondgelopen, dus deze man ademt natuurlijk ook christendemocratie." Hij vindt Omtzigt 'erg goed in zijn analyses', al mist hij 'een hoopvol perspectief. Het bieden ook van oplossingen'. De steun van Omtzigt aan de motie Van der Plas ziet Bontenbal 'als een foutje'. "Pieter is juist wel degene die de vinger op de zere plek legt."

Zelfkritiek

Ook op zijn eigen CDA heeft Bontenbal het nodige aan te merken. "De afgelopen decennia hebben we teveel mee bewogen of te weinig terug geduwd bij bepaalde ontwikkelingen. En dan denk ik aan privatisering, marktwerking, toch in het beleid het individu belangrijker maken dan het 'wij'." Morgen, op het CDA-congres, zegt Bontenbal daar ook in te gaan op de rol van zijn partij in 'de afgelopen decennia'.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie