Politiek
EO

GroenLinks-fractievoorzitter in Zeewolde: 'Jesse Klaver klinkt regentesk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks-fractievoorzitter in Zeewolde: 'Jesse Klaver klinkt regentesk'

Yvonne van Bruggen is fractievoorzitter voor de PvdA-GroenLinks in Zeewolde en stemde donderdag voor de komst van een groot datacenter van Facebook in de gemeente. Tegelijkertijd pleitte haar partijleider Jesse Klaver in talkshow Op1 tegen de komst van dat datacenter. Dat vindt Van Bruggen onterecht, omdat de gemeente al twee jaar bezig is met de komst van het datacenter. Tegen Klaver zegt ze: "U had veel eerder moeten zijn en niet opeens zeggen dat je dat wil verbieden. Dat klinkt nogal regentesk", zo zegt Van Bruggen in Dit is de Dag.

Van Bruggen vindt dat Klaver veel eerder aan de bel had moeten trekken als hij de komst van dat datacenter zo'n probleem vond: "We zijn al twee jaar met die plannen bezig." En ondanks dat haar fractie lang heeft getwijfeld of ze voor de wijziging van het bestemmingsplan, die het datacenter mogelijk moet maken, ging stemmen, denkt ze dat de komst van dat datacenter het beste is voor de gemeente Zeewolde. "Dit is goed voor de economie, de hele regio en de toekomst van onze regio. Bovendien: we gebruiken met z’n allen ook ontzettend veel data!"

Luister nu: Lammert van Raan en Yvonne van Bruggen in debat over het datacenter in Zeewolde

Video niet beschikbaar

Daar is Partij voor de Dieren-Kamerlid Lammert van Raan, die ook meepraat, het niet mee eens. Volgens hem is het onnodig dat Nederland datacenters huisvest die de hele wereld van data voorzien. "Dit staat in geen enkele verhouding", stelt hij. Bovendien vindt hij het slecht voor de leefomgeving en biodiversiteit.

Bovendien moet de schaarse hoeveelheid duurzame energie wat hem betreft niet opgaan in datacenters. Volgens Van Raan moet Nederland slechts haar eigen markt willen voorzien.

Restwarmte

Een van de redenen dat de PvdA en GroenLinks in Zeewolde voor de wijziging van het bestemmingsplan stemden, is dat het datacenter restwarmte produceert. Nederland moet van het gas af en volgens Van Bruggen kan de restwarmte daarbij helpen.

Van Raan snapt niets van dat argument, omdat het datacentrum dezelfde hoeveelheid energie als de stad Amsterdam verbruikt. "Dat een paar huizen in Zeewolde dan verwarmt kunnen worden met de afvalwarmte van het datacentrum doet er in het grote plaatje niet toe." Hij is dan ook kritisch op de besluitvorming in de Zeewoldse gemeenteraad: "Je mag van een gemeenteraad best verwachten dat ze breder kijken dan alleen de eigen gemeente!"

Ster advertentie
Ster advertentie