Politiek

Hennis: 'IS-kinderen moeten terug naar Nederland'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hennis: 'IS-kinderen moeten terug naar Nederland'

Jeanine Hennis, Speciaal Vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Irak, vindt dat de kinderen van Nederlandse IS-strijders zo snel mogelijk terug moeten naar Nederland. Dat zei Hennis in De Nieuws BV.

Volgens Hennis is het risico dat de kinderen in de voetsporen van hun ouders treden en zo een gevaar voor Europese landen gaan vormen groot. Dit kan worden voorkomen door de kinderen weg te halen uit de vluchtelingenkampen waarin zij nu verblijven en terug te halen naar het eigen land.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Eigenlijk zijn we bezig met het creëren van een situatie waarvan we niet zouden moeten willen wegkijken", aldus Hennis. Ze benadrukt dat haar advies niet alleen voor Nederland geldt.

Het Nederlandse kabinet staat vooralsnog op het standpunt dat kinderen van IS-strijders in de kampen moeten blijven, en streeft naar berechting van hun ouders ter plekke. Volgens Hennis kun je de kinderen niet op één hoop gooien met hun vaders en moeders. "Die kinderen hoeven helemaal niet berecht te worden."

Hennis vertelde verder dat zij heeft bijgetekend als VN-vertegenwoordiger. Dat betekent dat zij vanaf december, als haar mandaat afloopt, voor nog een jaar zal aanblijven als Speciaal Vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in Irak, en hoofd van de bijstandsmissie van de VN ter plekke (UNAMI).

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie