Politiek
WNL

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: 'Wij zijn heel inhoudelijke mensen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: 'Wij zijn heel inhoudelijke mensen'

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar Veldkamp in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Groen licht is "natuurlijk niet" op voorhand gegeven, zegt Veldkamp. "Dat is het nooit. We zijn heel inhoudelijke mensen en willen kijken hoe het alles bij elkaar eruitziet. Ik wil ook even de totale teksten nog een keer zien. Ik heb nog niet alle laatste nieuwtjes van het financiële plaatje gezien."

Bij het kruisje tekenen

NSC komt vanmiddag bijeen om in gesprek te gaan over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben optimistisch", reageert Veldkamp. Desondanks verwacht hij niet dat zijn partijgenoten zomaar bij het kruisje tekenen. "We willen het grote geheel overzien."

Een aantal zaken is al in cement gegoten en dat is volgens de NSC'er uniek. "Wat in Hilversum in januari is afgesproken, de rechtsstatelijke punten, staat als een huis." Net zoals dat er een extraparlementair kabinet komt.

In dat geval blijven de partijleden van de formerende partijen in de Kamer zitten. Dus ook Veldkamp. "Als Pieter Omtzigt mij nodig heeft in de Tweede Kamer, ben ik daar." En als hij in het kabinet nodig is? "Dan ga ik dat bekijken."

Samidoun verbieden

"Het land moet bestuurd worden", gaat Veldkamp verder. Dan komen ook de studentenprotesten bij de Universiteit van Amsterdam aan bod. "Demonstreren voor de Palestijnse zaak is gerechtvaardigd. Doe dat vreedzaam en niet met gezichtsbedekking of vernielingen die hebben plaatsgevonden. Dat is schandalig."

Er wordt gezegd dat georganiseerde demonstratiegroepen de drijfveer zijn achter de protesten in Amsterdam. Bijvoorbeeld Samidoun, een organisatie die de terreuraanslag van 7 oktober verheerlijkt. Die organisatie is in sommige landen verboden, maar in Nederland niet. Als het aan Veldkamp ligt, komt daar verandering in.

"Het staat haaks op onze waarde", zegt hij over Samidoun. Veldkamp pleit voor een verbod. "Daar moet naar worden gekeken. Als het in Duitsland verboden is, waarom in Nederland dan niet?"

Caspar Veldkamp (NSC-Kamerlid) wil programma-akkoord nog goed doorspitten: 'Wij zijn heel inhoudelijke mensen' (15 mei 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie