Politiek
WNL

Voormalig Shell-topman Van der Veer: Europa in energiecrisis als Poetin gaskraan dichtdraait

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig Shell-topman Van der Veer: Europa in energiecrisis als Poetin gaskraan dichtdraait

Als de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan dichtdraait als antwoord op de Europese olieboycot, dan stort Europa zich in een energiecrisis. Daarvoor waarschuwt voormalig topman bij Shell Jeroen van der Veer dinsdag in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De lidstaten van de Europese Unie onderhandelen al weken over een mogelijke Russische olieboycot. Doel is om Ruslands inkomsten onderuit te halen om de financiering van de oorlog in Oekraïne te bemoeilijken, zonder de EU zelf te hard te treffen. "Het probleem met sancties is: als wij ze nemen, kan de tegenpartij dat ook doen", zegt Van der Veer. "De Russen beseffen heel goed dat wij wat betreft gas in een hele moeilijke situatie zitten."

De oud-topman van Shell onderhandelde jaren met de Russen en noemt ze "goede schakers. De strategie van Rusland is niet makkelijk te lezen. Dat maakt de politieke afweging voor Brussel bijzonder lastig."

'Poetin kan gaskraan dichtdraaien'

Hij sluit niet uit dat Poetin het Westen een stap voor is en de gaskraan dichtdraait. "Dat zou goed kunnen." Wel heeft Rusland volgens hem 'een sterke wil' om zich aan contracten te houden. "Dat was ook zo in de Koude Oorlog. De vraag is nu of dat zo blijft. Europa moet zich ook bedenken wat voor moeilijkheden het veroorzaakt als het zichzelf niet aan contracten houdt."

Ook waarschuwt hij dat een boycot een averechts effect kan hebben. Het zou jaren kunnen duren voor Rusland de financiële gevolgen ondervindt. "Hoe meer je boycot, hoe hoger de wereldprijzen worden. Dan blijven de Russische inkomsten op peil."

Europese eenheid

Volgens hem is Europese eenheid noodzakelijk. "Zeker wat betreft de gassituatie, die misschien al een crisis is, moet je sterke coördinatie houden over hoe wij met de gasimport uit Rusland omgaan. Voor Rusland is het ideaal als landen iets anders willen. Zij zullen er geheid goed in zijn om ze tegen elkaar uit te spelen."

Hij pleit ervoor om Bulgarije en Polen te steunen. Rusland draaide de gaskraan voor die landen al dicht. "Het is een noodzaak om een effectief beleid te voeren in het gasdossier", besluit hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie