Politiek
WNL

Leefbaar Rotterdam wil hardere aanpak overlastgevende asielzoekers: 'We willen je hier niet, ga weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leefbaar Rotterdam wil hardere aanpak overlastgevende asielzoekers: 'We willen je hier niet, ga weg'

Nederland zou een duidelijk signaal moeten geven aan overlastgevende asielzoekers. Dat zegt Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Het plaatsen van deze overlastgevers in zogenoemde aso-azc's is volgens haar niet voldoende.

"Vanuit de locaties die dienen als aso-azc wordt de noodklok geluid. Ze zeggen: we kunnen het niet aan. Ook de signalen uit de normale azc's kunnen niet genegeerd worden," aldus Hoogwerf. Medewerkers van asielzoekerscentra trokken eerder deze week aan de bel over onveilige werksituaties. Bij de vakbond FNV kwamen in twee weken tijd tientallen meldingen binnen van bedreigingen, seksuele intimidatie en fysieke agressie.

De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vroeg eerder al om een toenamestop voor asielzoekers. "Er zijn een aantal overlastplegers verwijderd uit het asielzoekerscentrum in Beverwaard," zegt Hoogwerf. "Daarmee is het probleem nog niet opgelost. Het AZC moet zo snel mogelijk sluiten. De buurtbewoners zijn de overlast en de onveilige situatie zat."

Rotterdam is één van de onveiligste gemeenten van Nederland, zo blijkt uit de misdaadmeter van het AD. "Dit is niet het lijstje waarin je in de top drie wil staan," zegt Hoogwerf. "We hebben een grote uitdaging met gelukszoekers uit veilige landen die maar één doel hebben: zoveel mogelijk geld bij elkaar klauwen. Wat ze daarbij stuk maken dat interesseert ze niet. "

'Ga weg'

Hoogwerf vraagt dan ook om een duidelijk signaal. "In Denemarken hebben ze een creatieve oplossing bedacht. Daar is een eilandje voor de kust geschikt gemaakt voor asielzoekers die het voor de rest verzieken." Daarmee geeft Denemarken een duidelijk signaal dat Nederland volgens het raadslid ook zou moeten afgeven: "We willen jullie hier niet, ga weg."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie