Politiek
BNNVARA

Kees Verhoeven (D66): 'De app heeft geen zin als je niet kan testen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Verhoeven (D66): 'De app heeft geen zin als je niet kan testen'

Morgen kan heel Nederland eindelijk gebruik gaan maken van de CoronaMelder, de app die moet gaan bijdragen aan het indammen van het coronavirus. Hoewel de Tweede en Eerste kamer de wet en daarmee de app hebben goedgekeurd zijn er nog wel wat kritische geluiden. Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven waarschuwt in De Nieuws BV voor drie verraderlijke valkuilen waar heel goed op gelet moet worden.

De eerste valkuil is volgens Verhoeven het testbeleid. "Het is nu zo dat als je een melding krijgt in de corona-app dat je nog niet automatisch getest kan worden. Alleen de mensen met klachten worden nu getest." Verhoeven noemt dat een grote tekortkoming en waarschuwt dat "als dat niet snel verandert de app weinig zin heeft".

Toch is dit voor Verhoeven geen reden geweest om tegen de app van Minister Hugo de Jonge te stemmen. "De Jonge moet gewoon zo snel mogelijk die tests regelen," aldus Verhoeven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dwang

Ook ziet Verhoeven een valkuil als het gaat om de mate van dwang waarmee iemand een app installeert. "Het ministerie wil dat zoveel mogelijk mensen die app gaan downloaden. Daarvoor gaan ze werkgevers, brancheorganisaties en allerlei mensen verleiden om aan hun personeel te vertellen dat ze wel die app moeten downloaden."

Quote

De Jonge moet gewoon zo snel mogelijk die tests regelen

Kees Verhoeven (D66)

Dat is volgens Verhoeven absoluut niet gewenst: "Dan krijg je die dwang, waardoor de Autoriteit Persoonsgegevens heeft gezegd dat er een wet moet komen waarin staat dat die app niet te verplichten is." Die vrijwilligheid is volgens Verhoeven juist zo belangrijk voor het draagvlak. De betreffende wet is dinsdag door de Eerste Kamer goedgekeurd.

Data-lek

Ook voor een data-lek moet de overheid op haar hoede zijn. Het is door de vele verbeteringen volgens Verhoeven nu een technisch goede app. "Op het gebied van privacy en de veiligheid en de nauwkeurigheid kan het niet veel beter dan dit." Toch is het volgens het Kamerlid belangrijk waakzaam te blijven als het gaat om de verzamelde data.

Volgens Verhoeven moet er vooral op gelet worden dat de data uit de app niet voor andere doeleinden wordt gebruikt dan het bepalen van virus nabijheid. Ook is het belangrijk goed te controleren dat de data niet in andere handen vallen dan die van het RIVM en de GGD.

Week van Kee over de corona-app

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie