Politiek
BNNVARA

PvdA en GroenLinks dienen motie om discriminatie mbo-studenten tegen te gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA en GroenLinks dienen motie om discriminatie mbo-studenten tegen te gaan

Mbo'ers komen niet binnen in studentenkroegen, betalen bij de zorgverzekeraar vaak meer en bij culturele instellingen hebben ze vaak geen recht op korting. Pvda-Kamerlid Habtamu de Hoop en GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht zijn klaar met deze vorm van discriminatie en dienen een motie in. En dat is nodig, vertelt De Hoop in De Nieuws BV, want in de algemene wet gelijke behandeling is een verbod op discriminatie op basis van opleidingsniveau niet opgenomen.

Video niet beschikbaar

Niet alleen in haar werk, maar ook in het uitgaansleven merkt Marisca Clay, ook aangeschoven bij het gesprek, dat ze als mbo-student gediscrimineerd wordt. "Als ik naar een club ga, word ik gevraagd om mijn hbo-pas. Die heb ik niet, en dan word ik niet binnen gelaten."

Aan die ongelijkheid moet een einde komen, vindt PvdA-Kamerlid De Hoop. "We willen in de algemene wet gelijke behandeling opnemen dat discriminatie op opleidingsniveau ook niet mag. Dat staat er nu nog niet in." Zo stuit het De Hoop tegen de borst dat mbo'ers op een verzekering geen korting krijgen, puur omdat ze een mbo-student zijn. "Het is idioot."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waardering

In de maatschappij en politiek is De Hoop blij dat er steeds meer waardering voor de mbo-student komt, maar aan gelijke rechten ontbreekt het nog. De Hoop baalt ervan dat de waardering niet eerder van de grond is gekomen. Zo mogen mbo'ers zichzelf pas sinds 2019 student noemen. Dat is een 'grote fout geweest', aldus het Kamerlid. Zo zegt het Kamerlid dat te lang het idee is geweest dat om kansengelijkheid te creëren, iedereen op de universiteit terecht moet komen. "Dat is een hele verkeerde insteek geweest en heeft voor uitholling van het vmbo, mbo en de beroepen die daaruit voortkomen gezorgd."

Clay merkt de waardering voor het mbo ook op, maar vaak genoeg ondervindt ze toch onderscheid, ook op haar stage. "Daar wordt verwacht dat ik hbo doe, zo voel je je toch minderwaardig."

Cultuuromslag

Een motie en een wet gaan niet meteen alles oplossen, weet ook De Hoop. "Maar op het moment dat je uitgesloten of gediscrimineerd wordt, is er iets fundamenteels aan de hand. Als opgenomen wordt in de algemene wet gelijke behandeling dat dat niet mag, kunnen studentenkroegen en verzekeringen gestraft worden. In die zin gaat het zeker helpen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie