Politiek

Rosenmöller: ‘Een stem op Baudet is een stem voor chaos’

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rosenmöller: ‘Een stem op Baudet is een stem voor chaos’

"Een stem op Forum voor Democratie is ook een stem tegen de Klimaatwet", zegt Paul Rosenmöller, lijsttrekker voor GroenLinks bij de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen, in het radioprogramma 1op1. Hij ziet 'bijna geen enkel raakvlak' tussen zijn partij en het Forum van Thierry Baudet.

Rosenmöller laat er geen enkel misverstand over bestaan. GroenLinks en Forum voor Democratie strijden in de peilingen zij aan zij om de positie van de tweede partij van Nederland, maar met een sterker Forum zijn de rapen gaar.

Weer en wind trotseren

Kom dan ook niet aan bij hem dat het draagvlak voor de kosten van een klimaatbeleid onder de bevolking onder druk staat. "In Nederland is er een grote meerderheid opgestaan voor ambitieuze klimaatdoelen. Kijk maar naar de grote opkomst van de klimaatmars in Amsterdam afgelopen zondag."

"We hebben daar met z’n allen weer, wind en regen getrotseerd. Het was er koud en hartverwarmend tegelijk. Deze beweging valt niet meer te trotseren, wat de klimaatsceptici ook zeggen."

Onder Eerste Kamer-fractievoorzitter Rosenmöller is GroenLinks van plan om als de grootste progressieve oppositiepartij zich constructief opstellen. "Het doel is niet om het kabinet weg te krijgen, maar om een ambitieus klimaatdoel te halen. Wij willen dingen bereiken voor mensen. We gaan voor een eerlijker en redelijker kostenverdeling."

Om vervolgens toch nog even richting Forum voor Democratie uit te halen: "Met Forum weet je zeker dat hiervan niks terecht komt. Los nog even van alle onduidelijkheden van Forum over de positie van Europa. Ze zeggen in hun verkiezingsprogramma dat ze uit de EU willen stappen, je ziet wat een zooitje het is geworden bij de Britten."

Populisten

Als partijleider van GroenLinks profileerde Rosenmöller zich destijds als felle tegenstander van Pim Fortuyn. Hij ging er met gestrekt been in tegen de voorman van Lijst Fortuyn. "Pim Fortuyn is niet gewoon rechts, maar extreem rechts", fulmineerde hij in 2002.

Rosenmöller wil ‘populisten’ als Fortuyn en Baudet niet over een kam scheren, maar hij registreert wel genoeg overeenkomsten. Opiniepeiler Maurice de Hond onderzocht afgelopen zondag overeenkomsten tussen de opkomst van beide stemmentrekkers.

"Opkomst Fortuyn komeetachtig"

"Ja, er zijn natuurlijk parallellen. Ook de opkomst van Fortuyn had iets komeetachtig. Het is een grote partij in wording, het is een nieuw blad aan de boom." Maar Rosenmöller hamert vooral op de inhoudelijke verschillen tussen GroenLinks en Forum voor Democratie. "Het gaat mij vooral om de programmatische verschillen, er zijn bijna geen raakvlakken."

In Pauw en Jinek van afgelopen week viel het Rosenmöller op dat het politieke debat de afgelopen jaren "verhard" is, en er "meer op de man wordt gespeeld". Op sociale media werd hij als de kop van jut gezien in de demonisering jegens Fortuyn.

Rosenmöller liet in 1op1 nog wel doorschemeren dat hij niet op dezelfde manier de in 2002 vermoorde Fortuyn frontaal zou hebben aangevallen. "Achteraf stel ik me wel de vraag, had ik het nu ook zo gedaan. Zie het maar als een leerpunt dat ik heb doorgemaakt."

Ster advertentie
Ster advertentie