Politiek
WNL

D66-Kamerlid Sjoerdsma roept minister Hoekstra op: heronderhandel sanctiepakket tegen Poetin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-Kamerlid Sjoerdsma roept minister Hoekstra op: heronderhandel sanctiepakket tegen Poetin

Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, moet vanmiddag proberen om leiders van andere Europese lidstaten alsnog te overtuigen om Rusland uit te sluiten van het betalingssysteem SWIFT. Tot nu toe is deze zware sanctie nog niet aangekondigd. "Pijn doen is hen uit SWIFT halen", zo stelt het D66-Kamerlid in Sven op 1. Volgens Sjoerdsma is het Nederlandse kabinet een voorstander van het inzetten van deze zware sanctie.

"Ik denk dat wij vandaag zeer indringende gesprekken moeten voeren met onze bondgenoten die nog niet bereid zijn deze sanctie op te leggen." Daarmee doelt hij op politici in Duitsland, Italië, Cyprus en Hongarije. "We zullen hen moeten overtuigen dat dit nu nodig is." Overigens zou volgens berichtgeving van de Frankfurter Algemeine Zeitung Nederland ook dwarsliggen bij het opleggen van de zware sanctie.

Drijfveren

De Franse minister van Buitenlandse Zaken opperde dat Poetin het mogelijk niet alleen bij de Oekraïne laat, maar zijn oog ook heeft laten vallen op bijvoorbeeld Georgië en Moldavië. "Dat is helaas een realistisch scenario", zegt Sjoerdsma.

"Als je weet dat een van de belangrijkste drijfveren van Poetin is om het moederland weer in ere te herstellen, dan moet je vrezen dat het hier niet bij stopt."

Opvang vluchtelingen

Nederland moet volgens Sjoerdsma ruimhartig zijn in het opnemen van Oekraïense vluchtelingen. Eerder vandaag zei premier Mark Rutte dat Nederland de komst van vluchtelingen "heel precies gaat monitoren" en in kaart wil brengen hoe de eventuele komst van Oekraïners past binnen Europese afspraken.

Sven op 1 - 25 Feb 2022, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie