Naar homepage
Politiek

Tjeerd de Groot (D66) over halvering veestapel: 'In 2030 moet je dat voor een groot deel hebben voltooid'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tjeerd de Groot (D66) over halvering veestapel: 'In 2030 moet je dat voor een groot deel hebben voltooid'

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 wil zoönose aanpakken: ziektes die van dier op mens over kunnen gaan zorgen voor veel gezondheidsproblemen. Dat kunnen we volgens D66 aanpakken door de veestapel te halveren. Die halvering moet zo snel mogelijk. "In 2030 moet je dat voor een groot deel hebben voltooid", zegt De Groot in De Nieuws BV.

Nederland is een te klein land voor het aantal dieren dat er worden gehouden. "We hebben bijvoorbeeld honderd miljoen kippen in ons land. We hebben een hele intensieve veehouderij en je hebt aan de nertsenfokkerijen gezien wat er kan gebeuren. Het indirecte effect van de intensieve veehouderij is dat mensen die in de omgeving van intensieve veehouderij wonen harder, krachtiger en dodelijker werden geraakt door corona", vertelt De Groot.

Quote

Ik begrijp de weerstand, maar er moet iets gebeuren.

Tjeerd de Groot

Boerengezinnen helpen

Die afbouw van de intensieve veehouderij kan niet van de ene op de andere dag. "We moeten de boerengezinnen bij de hand nemen om te stoppen, of om over te gaan op kringlooplandbouw", vindt De Groot. Al in 2001 oordeelde de commissie Wijffels dat de veehouderij grenzen overschreed wat stikstof betreft. De halvering van de veestapel moet zo snel mogelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Groot: "De rechter heeft Nederland op slot gezet. Geen woningen als er natuur niet beschermd wordt. Er is een kleine groep boeren die het verzet hiertegen aanvoert. Vaak doen bedrijven die geld verdienen aan boeren ook mee. Loonwerkers en partijen die kunstmest verkopen hebben belang bij de situatie zoals die nu is. Boerengezinnen zitten in de klem. Ik begrijp de weerstand, maar er moet iets gebeuren."

Voor D66 is de halvering van de veestapel een hard punt bij de vorming van een nieuw kabinet. "Je ontkomt niet aan een afbouwplan voor intensieve veehouderij. D66 rekt daar in het verkiezingsprogramma flink wat geld voor uit."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie