Politiek
KRO-NCRV

Marc Chavannes vindt dat er 'reinigingsritueel' nodig is in Den Haag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc Chavannes vindt dat er 'reinigingsritueel' nodig is in Den Haag

Voordat er verder kan worden gegaan met de formatie en Nederlanders weer vertrouwen hebben in het demissionaire kabinet of welk toekomstig kabinet dan ook, is een "reinigingsritueel" nodig, zegt journalist Marc Chavannes in Spraakmakers. Daarbij zullen één of twee mensen moeten opstappen, denkt hij.

Video niet beschikbaar

"Wat Pieter Omtzigt is aangedaan, is het ergste van allemaal en daar moet echt eens een reiniging plaatsvinden", zegt de journalist van onder meer de Correspondent. Het enige andere reinigingsritueel zouden nieuwe verkiezingen zijn, máár: "dat kan je echt niet meer uitleggen na zes weken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

D66-minister Sigrid Kaag was voor Buitenlandse Zaken veel op pad en weinig aanwezig bij de ministerraden. Zij krijgt als relatieve nieuweling in Den Haag nog credits van Chavannes. Wat Wopke Hoekstra betreft is hij minder positief. "Hij brengt een erg verscheurd CDA mee. Dat is het probleem wat hierin zit."

Debat

Morgen debatteert de Kamer opnieuw over de toeslagenaffaire met als nieuw element: de notulen die maandag zijn vrijgegeven van de ministerraad.

De fractievoorzitters van de VVD, het CDA en D66 spelen allemaal hoofdrollen in het tot de orde roepen van kritische Kamerleden in die toeslagenaffaire. Hij is daarom heel benieuwd wat zij morgen gaan zeggen.

Deemoedig, modern, kritisch of dualistisch. Volgens Chavannes zullen Rutte, Hoekstra en Kaag een vorm moeten kiezen in het debat. "Dat bepaalt hoe de kabinetsformatie volgende week wel of niet verder kan gaan."

Oppositie

Marleen de Rooy, politiek verslaggever van de NOS, is ook benieuwd naar de opstelling van de oppositiepartijen. "Journalisten zullen ook kijken hoe de PvdA en GroenLinks zich opstellen. Zullen zij de deur helemaal dichtgooien voor samenwerking met bepaalde personen?"

De reactie van de kleinere partijen zijn volgens haar even belangrijk. "Als zij er zo stellig ingaan, dan zal dat extreme consequenties hebben voor de formatie."

Het politiek forum met Marleen de Rooy en Marc Chavannes

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie