Politiek
WNL

'Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen'

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. "Er is iets van progressie, maar het wil nog niet helemaal van de grond komen", zegt Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark in WNL-programma Haagse Lobby op Radio 1.

In Nederland is zo'n quotum nog niet actief. In Noorwegen, Belgiƫ, Duitsland en Frankrijk wordt het bedrijfsleven wel afgerekend indien er niet genoeg vrouwen in het topbestuur zijn aangewezen. Van Ark: "Niet alles hoeft in wet en regels vastgelegd te worden, maar het moet wel scherper dan het nu gaat."

Manager PA Tata Steel Ingridde Caluwe, ook aan tafel tijdens de uitzending van Haagse Lobby, vult haar aan: "Er zijn voldoende gekwalificeerde vrouwen in Nederland. Toch lijkt het niet te lukken om die vrouwen aan de top te krijgen. Deels komt dat omdat men niet uit het juiste vijvertje vist." Ook moeten vrouwen volgens haar zelf wat harder lopen. "Ga niet twijfelen als vrouw over een aangeboden functie, want voor je het weet heeft een man allang 'ja' gezegd. Ga het ook gewoon eens doen en zorg dat je daarmee tot een rolmodel groeit."

Verantwoordelijkheid van bedrijven

Topadvocate Monique van Dijken ziet al een belangrijke verschuiving ontstaan in het bedrijfsleven: "Wil je overleven als bedrijf en duurzaam zijn, dan moet je verschillende brillen opzetten. Ik zie dat steeds meer grote bedrijven verantwoordelijkheid voelen met betrekking tot vrouwen in het topbestuur. De bedrijven die dat nu al omarmen, zullen ook de vrouwennorm meer omarmen.

Salarisverschillen

Salarisverschillen tussen mannen en vrouwen voor dezelfde functies en werkzaamheden, zijn nog altijd een wezenlijk probleem. Ook dat kan deels opgelost worden met regelgeving, hoewel dat eigenlijk al gebeurt met de grondwet (verbod op discriminatie). Van Dijken: "Misschien komt het toch door het feit dat mannen meer met de vuisten op tafel slaan tijdens bijvoorbeeld salarisonderhandelingen, maar we moeten naar mijn mening niet de hem versus haar-discussie voeren. Vrouwen spelen zelf een belangrijke rol in het verkrijgen van een bepaalde functie met het juiste salaris. We moeten het samen doen en niet alleen naar de mannen wijzen en zeggen dat ze niet willen helpen."

Beluister hier de uitzending van Haagse Lobby.

Ster advertentie
Ster advertentie