Politiek
NOS

Oud-griffier over Arib als Kamervoorzitter: 'Er werden onverklaarbare besluiten genomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-griffier over Arib als Kamervoorzitter: 'Er werden onverklaarbare besluiten genomen'

Afgelopen weekend stapte Khadija Arib op als Kamerlid. Ze noemde het onderzoek naar haar "staatsrechtelijk onjuist en een dubieuze manier om met gekozen volksvertegenwoordigers om te gaan". Mendeltje van Keulen is lector economische zaken en was van 2011 tot 2018 griffier op het Binnenhof. Ze heeft in die periode Arib enkele jaren meegemaakt. Van Keulen was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Het was een breed levend ongenoegen, weliswaar op een hele specifieke plek in onze maatschappij, namelijk binnen het parlement. Maar daarmee ook een belangrijke zaak. Wat dat betreft vind ik het ook goed dat er nu onderzoek naar wordt gedaan", zegt Van Keulen.

Onrust

"Als medewerker in de Kamer kon je je niet aan onttrekken aan de onrust, omdat er beslissingen werden genomen die van invloed waren op het functioneren van de ambtelijke staf", vertelt Van Keulen. "Enerzijds ging het om een bepaalde vorm van bejegening, anderzijds om besluiten die werden genomen die soms in de weg zaten van het effectief functioneren. Dat was ingewikkeld voor de 660 ambtenaren die daar werkten als er onverklaarbare besluiten worden genomen."

"Ik heb zelf meegemaakt dat we een vacature hadden voor een specialist, maar toen kregen we bericht dat de voorzitter niet wilde dat we gingen werven. Zo'n specialisme heb je dan niet in huis en daarmee worden de Kamerleden geschaad. Wij hebben toelichting gevraagd op dat besluit en dat kwam er niet. Die functie is een hele tijd niet vervuld geweest en dan heb je gewoon een staflid minder. Dit is één voorbeeld", zegt Van Keulen.

Leiddinggeven

"Het verbaast me dat afgelopen week zoveel mensen zeiden dat ze niet wisten dat er onrust was. Mensen halen door elkaar dat Arib een fantastische voorzitter was van de plenaire vergadering. Zij deed dat heel goed en met humor. Maar op het gebied van leiddinggeven aan een organisatie gingen er dingen mis", aldus Van Keulen.

oog griffier

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie