Politiek
WNL

JA21-Kamerlid Eppink over kandidaat-lidmaatschap Oekraïne: ‘Oppassen dat we niet in allerlei teleurstellingen verzeild raken’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. JA21-Kamerlid Eppink over kandidaat-lidmaatschap Oekraïne: ‘Oppassen dat we niet in allerlei teleurstellingen verzeild raken’

JA21-Kamerlid Derk-Jan Eppink vindt het aanbieden van het kandidaat-lidmaatschap aan Oekraïne en Moldavië een gewaagde stap van de Europese Unie, zegt hij bij WNL In de Kantine. “Door de oorlog is er een ommekeer gekomen en vinden veel landen het goed als ze erbij komen.”

“Maar ik heb tegen de premier in de Kamer gezegd: we moeten oppassen dat je niet straks dezelfde frustratie krijgt als bij Turkije.” Eppink vreest dat deze procedure eveneens met veel frustratie en wederzijdse verwijten gaat eindigen.

Oekraine is een conservatief land, legt hij uit, “een soort tweede Polen”. Als je een land cultureel wilt hervormen, is dat een lang proces. “Dat kun je niet van de ene op de andere termijn regelen. Daarom had ik het liever later gedaan.”

Verwachtingen

Mochten deze landen uiteindelijk lid worden, dan zou dat nog jaren kunnen duren. “Ik denk wel dat het een steun in de rug is voor Oekraine,” zegt Eppink. “Tegelijkertijd verwacht ik dat ze naar aanleiding van deze stap nu meer hulp, ook ten aanzien van wapens, verwachten.””

En daar moeten veel landen nog even over nadenken, geeft hij aan. “Dan laten ze het land dus weer zitten. Je moet, kortom, oppassen dat je niet in allerlei teleurstellingen verzeild raakt.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie