Politiek
KRO-NCRV

VNO-NCW: Landelijke taskforce moet woningbouw van gemeenten overnemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNO-NCW: Landelijke taskforce moet woningbouw van gemeenten overnemen

Werkgeversvoorman Hans de Boer pleit in 1op1 voor een privaat-publieke Taskforce van rijk, gemeenten en marktpartijen die de woningbouw moet gaan aanjagen. Hij wil dat het aanwijzen van bouwlocaties van gemeenten teruggaat naar de landelijke overheid. Ook moet het Rijk gemeentegrond kunnen overnemen om daar te gaan bouwen. “Het is legitiem om hier landelijk de hand aan de ploeg te slaan”, zegt De Boer in 1op1.

“Gemeenten worden boos van wat ik nu ga zeggen”, waarschuwt werkgeversvoorman Hans de Boer vast, “maar ik hoor uit de markt dat veel gemeenten te weinig plannen hebben. En dan komt er ook geen productie meer op gang.” Die taskforce moet volgens De Boer ‘Vinex-achtige locaties aanwijzen’. “Als gemeenten dan zeggen dat het niet lukt om te bouwen, moet die taskforce bouwlocaties kunnen overnemen.”

VNO-NCW: Landelijke taskforce moet woningbouw van gemeenten overnemen

“De verantwoordelijkheid en de macht voor de bouw moet richting het Rijk, en niet meer bij de gemeenten liggen”, De Boer. Hij richt zich tot de landelijke politiek: “Neem de regie, en zet een club op die woningnood die kan doorpakken. Dit gaat ook om maatschappelijke rust.”

‘Trek de Lelylaan door’

De Boer vindt verder dat Nederland opnieuw moet worden ingericht. Hij wil de Lelylaan, de treinverbinding tussen Amsterdam en Lelystad, doortrekken naar Groningen. “Dan ontlast je de Randstad en geef je groeimogelijkheden aan het Noorden. Als je de trein dan ook nog eens richting Hamburg en Bremen laat rijden ben je helemaal fantastisch bezig.”

De komende twee jaar ligt de bouw stil, voorspelt het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) in een woensdag verschenen rapport. Ook daarna zal de wens van het kabinet om jaarlijks 75.000 huizen te bouwen niet gehaald worden, vreest het EIB.

Dries Roelvink: 'Krijgen we hier Manhattan-achtige dorpen?'

Ster advertentie
Ster advertentie