Binnenland
AVROTROS

De koning terug in formatieproces? 'Dat helpt niet om het sneller te voltooien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De koning terug in formatieproces? 'Dat helpt niet om het sneller te voltooien'

Volgens demissionair premier Rutte heeft de formatie zo lang geduurd doordat er geen rol meer is weggelegd voor de koning. Dat zegt hij in een kerstinterview in De Telegraaf. "De koning terughalen is achterhaald", zegt oud-D66-Kamerlid Boris van der Ham in Blok&Toine.

Boris van der Ham in Blok&Toine

Van Der Ham was destijds een van de initiatiefnemers van het voorstel om de koning 'uit de formatie te halen'. "De aanleiding was dat politici, mensen die net gekozen zijn, altijd al de dienst uitmaken tijdens de formatie. Maar ze maakten soms misbruik van de koning door de problemen in formaties af te schuiven op de koning."

Altijd al lange formaties

Lange formaties zijn van alle tijden, zegt de oud-politici. "Denk aan de formatie van 1977 waarbij het op een vergelijkbare manier verliep. Een formatie duurt lang als politici zich op een bepaalde manier gaan gedragen. Daar helpt geen enkele koning of koningin aan." Sterker nog: het terugbrengen van de koning in het formatieproces is achterhaald, vindt Van Der Ham. "Het is niet de oplossing."

"De vertraging in die formatie kwam door partijen die blokkades opwierpen. Maar dat hebben ze in het verleden, met de koning, dus ook wel eens gedaan. De gemiddelde duur van formaties na de Tweede Wereldoorlog is 94 dagen. Voordat dit werd ingevoerd waren er al 7 kabinetten die over dat gemiddelde heengingen."

Kerstinterview

Van Der Ham heeft meer kritiek op het interview van Rutte met De Telegraaf. "Het was een slap interview met weinig zelfkritiek. En hij weet: als hij iets over de koning zegt, wordt dat de kop van het interview. Het was een cover-up om het eigen falen te verdoezelen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie