Politiek
PowNed

Nederland grip op bevolkingsgroei kwijt: 'Eind eeuw 20 miljoen inwoners'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland grip op bevolkingsgroei kwijt: 'Eind eeuw 20 miljoen inwoners'

Overvolle asielzoekerscentra, afgewezen asielzoekers die niet vertrekken en een bevolkingsgroei die harder gaat dan er woningen worden gebouwd. Nederland is al jaren de regie kwijt over asielzoekers en arbeidsmigranten. Waar ligt dat aan? En wat is er aan te doen?

Roderick Veelo ging daarover in gesprek met emeritus hoogleraar demografie Jan Latten, cultureel antropoloog Jan van de Beek en SP-Tweede Jasper van Dijk.

Roderick Veelo, Jan Latten, Jasper van Dijk, Jan van de Beek (vlnr)

foto: PowNed

Roderick Veelo, Jan Latten, Jasper van Dijk, Jan van de Beek (vlnr)

VVD aan het roer

De discussie over het haperende migratie- en asielbeleid is niet van vandaag of gisteren. De afgelopen jaren was een VVD-bewindspersoon verantwoordelijk voor dit beleid. Fred Teeven, Klaas Dijkhoff, Mark Harbers en Ankie Broekers-Knol kregen geen beweging in de asielinstroom. Begin dit jaar kreeg VVD'er Eric van der Burg de asielportefeuille in beheer. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk leverde dit VVD-beleid weinig op.

Video niet beschikbaar

Haagse onwil of onkunde?

In politiek Den Haag wordt het migratie- en asielbeleid vastgesteld, maar gemeenten en provincies waar aanmeld- en asielzoekerscentra staan hebben dagelijks te maken met het haperende beleid. Dat er geen oplossing uit Den Haag komt, heeft volgens het Groningse ChristenUnie-Statenlid Fredric Geijtenbeek vooral te maken met onwil.

Video niet beschikbaar

Grootste partij Rijswijk klaar met Haags beleid

Onder de rook van Den Haag ligt Rijswijk. In deze Zuid-Hollandse gemeente staat sinds 2016 een asielzoekerscentrum. Ondanks beloften dat dit azc zou sluiten, is onlangs besloten het centrum nog een paar maanden open te laten. Dit tot onvrede van Beter voor Rijswijk, de grootste partij in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Ger Kruger heeft een boodschap voor VVD-staatssecretaris Eric van der Burg.

Video niet beschikbaar

Demograaf Jan Latten waarschuwt voor chaos

Op dit moment heeft Nederland ruim 17 miljoen inwoners. Demograaf Jan Latten en cultureel antropoloog Jan van de Beek zijn het in De Ronde Tafel van Roderick met elkaar eens; als er nu niet wordt ingegrepen dan telt Nederland aan het eind van deze eeuw ruim 20 miljoen inwoners.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie