Politiek
KRO-NCRV

Twijfel bij de kiezers: 'Er zijn drie electorale slagvelden gaande'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twijfel bij de kiezers: 'Er zijn drie electorale slagvelden gaande'

Veel kiezers gaan over twee weken op een andere partij stemmen dan voorheen. Volgens André Krouwel van Kieskompas is er nog veel twijfel onder stemmers. "Op dit moment zijn er drie electorale slagvelden gaande", zegt hij in Spraakmakers.

Uit onderzoek door de Vrije Universiteit en onderzoeksinstituut Kieskompas, blijkt dat 20 procent van de kiezers twijfelt en 23 procent overstapt naar een andere partij dan de vorige verkiezingen. Met 37 partijen is de keuze enorm. Volgens politicoloog Krouwel zit de twijfel op drie flanken.

'Forum heeft het verknald'

In het populistische blok komen veel stemmers terug bij de PVV. "Daar heeft Forum voor Democratie het echt verknald door interne nazi-leuzen. Daar schrikken veel mensen toch wel van." Kiezers die van de PVV naar FvD gingen, keren veelal terug naar de PVV.

'Omtzigt had meer zetels gehaald'

Ook in het centrumrechtse blok twijfelen veel kiezers. Vooral tussen VVD en CDA woedt een strijd. "Veel mensen zijn geneigd naar de VVD te gaan, maar het CDA heeft nog veel te winnen."

Volgen Krouwel is de keuze voor Wopke Hoekstra als lijsttrekker electoraal niet voordelig voor het CDA. "Pieter Omtzigt had veel meer zetels gehaald." Omtzigt heeft een enorme aantrekkingskracht en mensen hebben volgens Krouwel het idee dat hij eerlijk is en écht voor hen vecht. "Emotie speelt een belangrijke rol naast inhoud en ideologie bij de verkiezingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Links weet het niet'

Het belangrijkste slagveld vindt op dit moment plaats op links, aldus Krouwel. "Linkse kiezers hebben een aantal partijen hoog staan, maar ze twijfelen over welke partij er in een kabinet kan gaan zitten om deze iets linkser te maken."

Klaver liet dat eerder afweten en of de kiezer het de PvdA al heeft vergeven om met de VVD te regeren, zal moeten blijken.

Wonen, zorg en onderwijs

Tijdens corona zijn er een aantal issues nog belangrijker geworden voor de kiezer. Op de onderwerpen zorg, onderwijs en wonen twijfelen mensen ook erg. Daarom heeft Kieskompas voor deze 'issues' speciale stemwijzers ontwikkeld.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie