Politiek
KRO-NCRV

Pieter Omtzigt (CDA): ‘Wat Rutte daar deed was doodeng’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt (CDA): ‘Wat Rutte daar deed was doodeng’

‘Wat minister-president Rutte daar deed, was doodeng’, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over het optreden van de premier tijdens het debat dinsdag over de toeslagenaffaire. Hij kreeg geen antwoord op de vraag wie, op basis waarvan, besluiten nam over het stopzetten van de kinderopvangtoeslag. “Dat kan niet in een rechtsstaat”, benadrukt Omtzigt in het radioprogramma 1 op 1.

“Hoezo kun je wel zeggen dat iemand iets fout heeft gedaan? (Het stopzetten van kinderopvangtoeslag, red.) Maar als je het besluit vervolgens wilt checken op juistheid, dan hebben ze die dossiers niet. Dat kan niet in een rechtsstaat. De Rijksarchivaris moet daar achteraan”, vindt Omtzigt.

Pieter Omtzigt (CDA): ‘Wat Rutte daar deed was doodeng’

“Het moet controleerbaar zijn wie heeft besloten om deze mensen zo te behandelen. Premier Rutte gaf de indruk dat hij niet eens wilde weten wie daar de besluiten neemt. Dat is echt doodeng, wat Rutte daar deed”, zegt Omtzigt tegen presentator Sven Kockelmann.

Vertrouwen

“Ik vraag al meer dan een jaar om de documenten waar de beslissingen in staan om de toeslagen van deze mensen stop te zetten, tegen de wet in”, zegt Omtzigt. Maar hij heeft nog geen document gezien, “wat ik wel weet is dat er al verrekte veel documenten zijn verdwenen.”

“Vertrouwen is goed, controle is beter”, zo beantwoordt Omtzigt de vraag van Kockelmann of hij nog vertrouwen heeft in de oplossingen van het kabinet. “Het vertrouwen is dusdanig dat ik iedere week Kamervragen stel, met gedupeerde ouders praat, om te kijken of de overheid stappen zet. Dat is mijn taak.”

'Traan van Rutte'

De afgelopen jaren zette de Belastingdienst van honderden gezinnen de kinderopvangtoeslag ten onrechte stop. Veel mensen kregen vervolgens te maken met hoge terugvorderingen en raakten in grote financiële problemen.

Afgelopen maandag liet premier Rutte ‘een traan’ bij het aanbieden van excuses aan gedupeerde ouders. Dinsdag debatteerde de Kamer over de reorganisatie bij de Belastingdienst en de toeslagenaffaire, Rutte beloofde daar ‘zo snel mogelijk duidelijkheid.’

Ster advertentie
Ster advertentie