Politiek
WNL

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas verwerpt optreden ambtelijke top Tweede Kamer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas verwerpt optreden ambtelijke top Tweede Kamer

Voormalig Kamervoorzitter Frans Weisglas vindt dat het onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib "op een incorrecte wijze is aangepakt. Dat vind ik slecht", zegt de VVD-prominent in Sven op 1. Ambtenaren van de Tweede Kamer hadden zich nooit publiekelijk mogen uitspreken over (de onrust rond) het onderzoek Arib, vindt hij.

"Dit soort zaken dienen binnenskamers te moeten worden opgelost. Ik verwerp het huidige optreden", zegt Weisglas. Dat de brief van de griffier, de hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer, in alle kranten heeft gestaan, had volgens hem niet moeten gebeuren. Daarmee worden de regels overtreden die in een goed bestuurssysteem gelden, stelt Weisglas.

Congres

Weisglas kijkt uit naar het najaarscongres van zijn partij, zaterdag in Rotterdam. Morgen zal hij steun uitspreken voor de omstreden spreidingswet. "Ik stem voor het beleid van de staatsecretaris."

Wel maakt hij zich zorgen over de onrust binnen de partij. "Sinds 2012 is het de meest roerige periode voor de VVD. Rutte IIII is een weinig slagvaardig kabinet. Oude problemen zoals de Groningenproblematiek is niet opgelost, de toeslagenaffaire is niet opgelost, maar nieuwe problemen worden ook niet aangepakt."

Luister deze uitzending hier terug als podcast

Sven op 1

Sven op 1

'Laatste rondje' Rutte

Weisglas raadt premier Mark Rutte aan om na deze termijn te stoppen. 'Na 15 jaar moet het zijn laatste rondje zijn. Lubbers, Kok, Balkenende, na een bepaalde tijd gebeurt het dat je veel kritiek krijgt. Dat kun je beter voor zijn.'

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie