Politiek
KRO-NCRV

Lilian Marijnissen over gelekte maatregelen: 'Ik word er schijtziek van'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lilian Marijnissen over gelekte maatregelen: 'Ik word er schijtziek van'

Fractievoorzitter Lilian Marijnissen (SP) heeft geen goed woord over voor de manier waarop het kabinet het mogelijke maatregelenpakket van vanavond wereldkundig heeft gemaakt. Zij moest gisteren via de media vernemen dat het kabinet van plan is om een gedeeltelijke lockdown van drie weken aan te kondigen. "Wij moeten onze informatie krijgen van twitterende journalisten. Ik word er schijtziek van", zegt ze bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

"We praten nu over mogelijke maatregelen terwijl wij als Kamer eigenlijk nog helemaal niets weten", verzucht Marijnissen tegenover Sven Kockelmann. De beperkte informatievoorziening omtrent corona aan de Tweede Kamer, is al langer een bron van irritatie. Toch moest de Kamer gisteravond opnieuw via de Twitterfeed van NOS-verslaggever Ron Fresen vernemen dat het kabinet inzet op een flinke aanscherping van de coronamaatregelen.

Lockdown

Horeca en winkels zullen hun deuren vanaf morgen drie weken lang om 19:00 uur moeten sluiten, is de verwachting. Maar de Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat veel kroegen en restaurants deze verplichting zullen negeren. "Ik heb langzamerhand begrip voor elke sector die boos is op het kabinet", zegt Marijnissen daarover. Wel dringt ze de horeca aan om uiteindelijke maatregelen gewoon na te leven. "Anders krijgen we wildwest-situaties."

De SP-leider stelt dat het kabinet te laat is met de stevige maatregelen. "Wij waren twee weken geleden al voorstander van zoveel mogelijk thuiswerken. Daar wilde het kabinet toen niet aan, maar kijk wat er nu nodig is."

2G-beleid

Het kabinet bespreekt de mogelijkheid om over te stappen naar het zogenaamde 2g-beleid nog. De SP ziet 2g, dat alleen gevaccineerden en genezen mensen een QR-code zou verschaffen, niet zitten. "Daar hebben wij hele grote vraagtekens bij’", zegt Marijnissen. "De tweedeling in de samenleving wordt zo alleen maar versterkt. En het is nog maar de vraag in hoeverre het gaat werken."

Bovenal hoopt Marijnissen op duidelijkheid vanavond. "Het kabinet moet niet alleen met maatregelen komen, maar ook met een plan." Het bron - en contactonderzoek moet volgens Marijnissen snel weer in orde zijn en met de boosterprik moet niet gewacht worden tot 1 december. Dat zorgpersoneel voorrang krijgt bij de booster, lijkt Marijnissen logisch.

Marijnissen over geleke maatregelen: word er schijtziek van

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie