Politiek
EO

Mirjam Bikker (ChristenUnie): Schiphol krimpen met 200.000 vluchten is 'de goede lijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mirjam Bikker (ChristenUnie): Schiphol krimpen met 200.000 vluchten is 'de goede lijn'

De Noord-Hollandse afdeling van de ChristenUnie ziet het liefst dat Schiphol krimpt van 500.000 vluchten naar 300.000 vluchten. Partijleider Mirjam Bikker is nog wat voorzichtiger, maar vindt "de lijn naar beneden goed", zegt ze in Dit is de Dag in alle staten vanuit Alkmaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Bikker heeft de Nederlandse overheid te lang naar Schiphol gekeken als groeimotor. "Je moet niet alleen kijken wat Schiphol oplevert qua geld, maar als er door Schiphol geen woningen kunnen worden gebouwd, of het geluidsoverlast oplevert, moet je dat ook mee wegen." Het kabinet zet momenteel in op 440.000 vluchten.

300.000 vluchten

De Noord-Hollandse afdeling van de partij, met 1 zetel vertegenwoordigd in de Provinciale Staten, wil zelfs naar 300.000 vluchten. "Als provincie zien we dat Schiphol op meerdere vlakken in de weg zit bij ons beleid", zegt lijsttrekker Michel Klein. "Je hebt heel veel jongeren die op zoek zijn naar een huis, maar dat kan niet in een groot gedeelte van de Randstad door de geluidscontouren van Schiphol", vertelt hij.

Ook stikstofreductie kan voor een deel van Schiphol komen. "Schiphol staat qua stikstofuitstoot gelijk aan zo’n 750 agrariërs", vertelt Klein. Met 300.000 kun je prima een vliegveld in de lucht houden, zo blijkt uit onderzoek, stelt de Noord-Hollandse lijsttrekker.

'Belangrijk voor ons vestigingsklimaat'

Ondernemer Dick Hulzebos maakt zich zorgen om het grote aantal vluchten dat de Noord-Hollandse CU-afdeling zou willen schrappen. "De ontwikkeling in de maatschappij wordt ontkend", vindt hij. "We worden steeds internationaler in allerlei opzichten en het is ook belangrijk voor ons vestigingsklimaat." De consequentie van een laag aantal vluchten is dat mensen niet meer met het vliegtuig op vakantie kunnen, aldus de ondernemer.

Dat laatste is ook best iets waar we over kunnen nadenken, reageert Klein. De vakantievluchten vindt hij onnodig vervuilend en het levert ook geluidsoverlast op. "Ik sta gewoon voor onze bewoners en mensen moeten gewoon prettig kunnen wonen, dus dan moeten we daar wat vakantievluchten voor opofferen."

Langskomen? Welkom!

Dinsdag 14 maart: Kees van der Staaij en Harry van der Maas (SGP) in Zeeland

Locatie is SintAnna, Langeville 37 in Yerseke. Te gast zijn SGP-partijleider Kees van der Staaij en de Zeeuwse SGP-lijsttrekker Harry van der Maas over onder meer kerncentrales.

Ster advertentie
Ster advertentie