Politiek
KRO-NCRV

Weg met de zorgpremie? 'Driekwart gaat erop vooruit'

  1. Nieuwschevron right
  2. Weg met de zorgpremie? 'Driekwart gaat erop vooruit'

De SP diende deze ochtend een plan in om zorgkosten inkomensafhankelijk te maken via de inkomstenbelasting. Daardoor zouden de zorgpremie, zorgtoeslag en eigen risico worden afgeschaft. Tweede Kamerlid van de SP Maarten Hijink reageert in Spraakmakers op het plan: "Driekwart van de bevolking gaat erop vooruit."

Stand.nl: De zorgkosten moeten inkomensafhankelijk worden

"Om de maandelijkse zorgpremie naar nul te brengen moet er 20 miljard euro worden opgebracht." De SP wil het extra geld ophalen door de hogere inkomens zwaarder te belasten, onafhankelijk van het eigen vermogen. Daardoor zouden huishoudens die tot 86 duizend euro per jaar verdienen er volgens de berekening van het Centraal Plan Bureau (CPB) op vooruit gaan.

"Dat is nodig als je het huidige stelsel ziet waarin die groep betrekkelijk weinig bijdraagt. Een gemiddeld huishouden, met een inkomen rond de 35 duizend euro, die zijn meer dan 20 procent kwijt aan zorg. De hoogste inkomens zijn rond de 11 procent kwijt. Dat vinden wij niet eerlijk."

Toename zorgvraag

Voormalig hoogleraar economie Marcel Canoy trekt de doorberekening van het CPB in twijfel. "Het zijn boekhoudsommetjes en dit is een stelselwijziging waarbij gedragseffecten niet zijn meegenomen. Niemand weet wat er gebeurt als de overheid aan de rol staat van het zorgstelsel."

De vrees bestaat dat wanneer de overheid de zorg betaalt, de consument niet langer de waarde van zorg ziet en meer zorg zal gebruiken. Canoy denkt dan ook dat de wachtlijsten zullen oplopen door het plan. "Ik begrijp ook niet waar dat optimisme van de SP vandaan komt. Alle andere gevallen waar de overheid een grote uitvoeringsorganisatie moet runnen, het UWV, de belastingdienst, zijn geen succesverhalen."

Het CPB heeft een lichte stijging in de berekening wel meegenomen pareert Hijink. "Dat is een gewenste ontwikkeling." Daardoor wordt een groep bereikt die nu zorg mijdt uit financieel oogpunt, terwijl ze die zorg wel nodig hebben.

Volgens Canoy hebben we al het meest solidaire systeem ter wereld. "Mensen met een kleine portemonnee worden al gecompenseerd door de zorgtoeslag."

Hogere inkomens leven gezonder

Meneer Van Vught, community-lid van Spraakmakers, is het oneens met het plan van de SP. Niet omdat hij met een hoger inkomen niet zijn steentje wil bijdragen, maar omdat mensen met een hoger inkomen, over het algemeen minder zorgkosten hebben. "Mensen moeten eigen verantwoordelijkheid nemen, gezond leven en minder zorgkosten maken."

Hij ziet dan ook meer in een hogere accijns op suiker en roken en het verlagen van de kosten van voedsel en sporten, zodat ook mensen met een laag inkomen eenvoudiger gezond kunnen leven.

'Beperkt grip op gezondheid'

"Je hebt beperkt grip op je gezondheid", vindt Hijink, "veel vormen van kanker en chronische ziekten die krijg je of die krijg je niet." Het probleem mag niet afgeschoven worden op leefstijl: "Het is te makkelijk om te zeggen, als mensen gezond leven, dan worden ze niet ziek."

Spraakmakers Community

Wil je niet alleen luisteren naar NPO Radio 1 maar ook meepraten en je verhaal delen? Meld je dan aan voor de Spraakmakers Community Samen maken wij betere radio! Ben je benieuwd naar de uitslag van de stelling van vandaag? Kijk dan op Stand.nl

Ster advertentie
Ster advertentie