Politiek
BNNVARA

Minister De Jonge stond met een drol in z’n handen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister De Jonge stond met een drol in z’n handen

Iedereen was boos op minister Hugo de Jonge. De aanloop naar de coronawet is niet bepaald over rozen gegaan. In De Nieuws BV bekeek Patrick Lodiers samen met Peter Kee hoe het kon dat het paradepaardje van minister De Jonge in een drol veranderde.

Not amused

Ondanks een stuwmeer aan kritiek ging De Jonge gewoon door met zijn plannen voor de wet. In de media legde hij uit dat de kritiek van deskundigen onterecht was. Eigenlijk was De Jonge de enige die vertrouwen had in zijn coronawet, want ook de coalitiepartijen waren ‘not amused’. Zelfs het CDA, de partij van De Jonge, schijnt op gegeven moment gedacht te hebben om de wet te laten vallen. Uiteindelijk konden ze dat natuurlijk niet maken, want De Jonge is naast minister ook kandidaat in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA.

Drol

In de wandelgangen hoor je soms dat minister De Jonge een tikkie te enthousiast is. De wet is uitgekleed. De Jonge zei: "Ik sta hier met een drol in mijn handen. Niemand wilde meer iets met die opgetuigde kerstboom te maken hebben."

Snelheid verwarren met daadkracht

Kathalijne Buitenweg, Tweede Kamerlid van GroenLinks reageerde in de uitzending: "Snelheid wordt verward met daadkracht bij De Jonge. Je moet het juist zorgvuldig doen. Ik vraag me af of het enthousiasme stijgt nu de wet is vergeleken met een drol. Ik hoor dat de app eruit is en het parlement meer te vertellen krijgt."

Buitenweg: "Wat hebben we in september of oktober nodig aan wetgeving. Strafrecht inzetten voor de afstand die je moet houden op mensen. Zijn dit de nodige zaken op dit moment. Als het niet gehandhaafd wordt. Is het niet beter een dringend appèl op mensen te doen?"

Minder testosteron

Iedereen verwacht dat we die wet enorm nauwkeurig bekijken. "Onverstandig en in deze tijd is vertrouwen in de overheid belangrijk. Als je losjes omgaat met burgerrechten helpt dat niet. Hij wil handelen maar hij moet het met wat minder testosteron te doen", adviseert Buitenweg minister De Jonge.

Hoe de coronawet van Hugo de Jonge volkomen werd uitgekleed

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie