Politiek
WNL

Johan Remkes: bereid te bemiddelen bij onenigheid over stikstof

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Remkes: bereid te bemiddelen bij onenigheid over stikstof

VVD-coryfee en voormalig voorman van de stikstofcommissie Johan Remkes is bereid te bemiddelen tussen voor- en tegenstanders van het stikstofbeleid binnen zijn partij. Hij bevestigt dat VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans hem daarvoor heeft gevraagd. “Ik heb ja gezegd, maar een concreet verzoek ligt er nog niet”, aldus Remkes in het radioprogramma Sven op 1.

Remkes heeft met “buitengewoon gemengde gevoelens” gekeken naar hoe een nipte meerderheid (51 procent) van de VVD-leden voor een motie stemde tegen het stikstofbeleid van hun eigen minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Daarin werd de Tweede Kamerfractie van de liberalen opgeroepen tegen het huidige kabinetsplan te stemmen.

“Ik denk dat de minister waar het gaat om de doelen niet anders kan”, zegt Remkes over het aangekondigde stikstofbeleid. Hij denkt dat de discussie binnen de VVD polariserend werkt. “Er moet door de minister en Kamerfractie stevig geïnvesteerd worden om een grotere mate van consensus te krijgen”, bepleit hij. Die weg is volgens Remkes “nog niet helemaal afgesloten”.

“Als je met mensen spreekt, liggen de verhoudingen vaak minder gepolariseerd dan nu even het beeld is”, stelt de voormalig minister. Hij is er “stellig van overtuigd” dat “op de achtergrond ook de discussie tussen stad en platteland” een rol speelt. Maar “de discussie over de toekomst van het platteland is breder dan uitsluitend de discussie over stikstof”, vindt hij.

Zelf steunt de voormalig voorman van het adviescollege Stikstofproblematiek de doelen van het kabinet om de stikstofcrisis te beteugelen. Wel plaatst hij zijn vraagtekens bij het decreet om de veestapel met dertig procent te verkleinen, vertelt Remkes. Hij benadrukt dat de stikstofcommissie bewust geen adviezen heeft gedaan over de aanpak van de crisis.

Nationaal Programma Groningen

Remkes overziet op dit moment het Nationaal Programma Groningen, dat loopt tot 2030. Hij wil dat Groningen de waterstofprovincie van Nederland wordt en daarmee de nationale leverancier van brandstof. “Hier is de derde energietransitie aan de orde. Van turf naar kolen, van kolen naar gas en van gas naar waterstof”, besluit hij.

VVD-bestuurder Johan Remkes (13 juni 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie